Почти половината от училищата имат свободен интернет, който покрива до 85% от класните стаи, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев

DSCF1830

Министерството на образованието и науката работи по създаването на електронен портал с учебно съдържание. Предвижда се в него да бъдат публикувани електронни учебници и помагала по новите програми, а учениците да могат да ги използват безплатно. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му дигитализацията на учебния процес е неизбежна. За първа година бяха одобрени и вече се използват електронни учебници по новите учебни програми за втори, шести и осми клас. Те не са просто PDF варианти на хартиените пособия, а съдържат интерактивни приложения, анимации и допълнителни онлайн източници на информация.

„Над 45% от училищата имат свободен интернет, който покрива до 85% от класните стаи. Там учениците могат да следят уроците си по тези учебници. Подкрепяме проектите на училищата и детските градини за закупуване на компютри. Все още не можем да говорим за електронно обучение изцяло. Няма страна в ЕС, в която обучението да е само с електронни учебници”, посочи министърът.

МОН работи и в посока да бъда намалена тежестта на ученическите раници. Препоръката е, където е възможно да се въведат електронни учебници или пък да се осигурят шкафчета, където децата да оставят учебниците и помагалата.