Голяма част от гимназиите вече са направили резервации за празненствата

Във връзка с увеличения брой заболели и призивите на институциите за спазване на мерки за дистанция, не е редно да се провеждат балове. Съветът е на просветното министерство към училищата, които възнамеряват да провеждат организирани тържества за изпращането на своите абитуриенти.

Министърът на образованието Красимир Вълчев неколкократно заявава, че МОН няма правомощия да разрешава тържества, които се провеждат извън учебно време и извън образователната институция. На въпроса ще има ли балове, той отговаря, че препоръката на МОН е е да бъдат отложени поне до края на извънредната ситуация – 30 юни.

Въпреки усложняващата се обстановка, голяма част от гимназиите вече са направили резервации за балове в “Гранд Хотел Пловдив”, “Санкт Петербург”, “Тримонциум”, както и в заведения на открито. Те ще се проведат през тази и следващата седмица в същия или в дните след раздаване на дипломите за средно образование. От ресторантите уверили директорите, че стриктно се спазват всички противоепидемични мерки – ограничаване до 4 души на маса, дезинфектанти и санитарно-хигиенни принадлежности, работа на 50% от капацитета. Проблемът е по-скоро за училищата, които имат над 100 зрелостници, които биха искали да празнуват заедно.

Още по време на извънредното положение абитуриентите настояха в отворено писмо до премиера Борисоов да получат разрешение да бъдат изпратени подобаващо. След среща с него, проведена в средата на май, той разреши, но при спазване на мерките. С разхлабването им обаче доста 12-класниците започнаха да правят организация за традиционни абитуриентски вечери.