Първи в училище влязоха най-малките възпитаници на Математическата гимназия - петокласниците.

Призивът към училищата е да направят плавен график на тържествата на 15 септември, каза зам.-министър Мария Гайдарова

МОН препоръчва стъпаловидно откриване на учебната година. Призът към директорите е за част от учениците тържествата да са от 9 часа, а за друга част те да започват от 10 часа. Това коментира просветният министър проф. Николай Денков днес пред БНТ. Същият съвет към учебните заведения отправи и заместникът му Мария Гайдарова. “Препоръчваме на първия учебен ден да не се струпват всички ученици, да има плавен график на откриване на учебната година и то да е на открито”, заяви пред Би Ти Ви тя.

Някои училища обаче вече са решили присъствени тържества за 15 септември да има не за всички ученици от дадено училище, а само за определени класове.

Просветният министър проф. Николай Денков отново припомни част от новите правила, които ще действат за училищата през новата година. Преминаването към онлайн или ротационно обучение може да се случи при три случая: “Когато имаме висок процент заразени деца – до 10%. Вторият случай е свързан с първия – когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият случай е, когато здравното министерство излезе с изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием – тогава може да се мине на ротация”, обясни министърът.

По думите му има огромна промяна на Насоките от миналата година. “Миналата година точно според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше едно от основните оплаквания, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени и в които паралелките е можело да бъдат разместени”, коментира той. Относно възможността родителите да заявят обучение от вкъщи за своето дете за период от над 30 дни, той посочи, че вече ще има по-специален режим. “Трябва разрешение от началника на регионалното управление по образование и то с удостоверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно”, уточни проф. Денков.