Изпитите за кандидат-гимназистите също се променят – 13 и 15 юни

Няма пречка да не проведем НВО в 4 и 10 клас, обяви тази сутрин министърът на образованието Красимир Вълчев

Министерството на образованието предлага нови дати за държавните зрелостни изпити – 30 май и 1 юни. Предварително фиксирани бяха 20 май за матурата по български език и 22 май – предмет по избор.

„Материалът ще се редуцира на база на това докъде са стигнали в дистанционното обучение. В тестовете ще бъдат включени теми от първи срок и част от изученото през втория. Училищата и учениците ще бъдат уведомени навреме”, обяви преди минути на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

От 4 до 10 дни ще бъдат преместени дните за националното външно оценяване. 7-класниците ще се явяват на изпити по български и математика на 13 и 15 юни. Заложените дати бяха 9 и 11 юни.

Вълчев направи уговорката, че това са данни при положение, че извънредното положение не бъде удължавано и след 13 май и присъствените учебни занятия се възстановят на 14 май.

Въпреки настояването на Съюза на работодателите в средното образование за отлагане на външното оценяване след 4 и след 10 клас, министър Вълчев каза, че няма пречка то да се проведе. Четвъртокласниците ще се явяват на НВО на 29 и 30 май вместо на 27 и 28 май.

„Няма опасност нито едно дете да отпадне от системата, заради ниска оценка. НВО след 4 клас обаче е вход за Математическите гимназии, а резултатите след 10 клас са важни за учениците от обединените училища, които искат да продължат образованието си”, уточни министърът. По думите му външните оценявания са необходими, защото дават обективни резултати, а ако бъдат отложени учениците, положили старание в подготовката си, ще останат с чувство на несправедливост. За първа година ще има външно оценяване след 10 клас по чужд език и по информационни технологии. С тези оценявания учениците ще може да вземат безплатно сертификати по Европейската езикова рамка – за владеене на ниво на чужд език, както и по Европейската дигитална рамка.

Сигурно е едно – няма да има национални кръгове на олимпиадите част от ученическите състезания. МОН ще предложи на висшите училища да взимат предвид оценките от областните кръгове, тъй като до момента резултатите от националните служеха като вход за вуз. Университетите са дали заявка, че ще изтеглят приемните кампании, заради извънредното положение. След разговор с министрите на образованието от страните членки на ЕС, става ясно, че и европейските университети ще преместят датите, тъй като са заинтересовани да не губят студенти.

“Ако трябва, ще разговаряме с чужди университети, но искам да уверя, че ще издадем навреме дипломите за средно образование, ако трябва и по-рано за някои, за да не затрудним нито един зрелостник”, каза министър Вълчев.