Министерството на образованието възнамерява да предложим интегрален изпит в 7 клас от 2022/2023 учебна година, който да служи като вход зе гимназиите.

„За целта е необходима добра комуникация с учителите и родителите“, заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в МОН.

Сега за учениците в 7 клас има национално външно оценяване по български език и литература, и по математика, с оценките от които кандидатстват за прием в гимназиите. По мнение на експерти обаче, когато завършват основно образование, учениците трябва да покажат също знания по природни и обществени науки.

“Част от аргументите за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем природните и обществените науки, а математиката и българският език са атестат за придобитите компетентности на учениците. Не го правим само заради учителите по природни и обществени науки, а го правим, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности. Всеки изпит и този преход, който се опитваме да направим към компетентностния подход, предполага да има по-малко заучаване, наизустяване. Затова правим и промени в учебните програми по природни науки и по география. Тя е и природна наука, но и обществена наука. Изчистваме голяма част от понятията и искаме децата да формират интелигентност, да са четящи, да изградят умения и ако се погледне изследването PISA, се вижда, че прилича повече на тест за интелигентност”, коментира министър Вълчев.

Той отбеляза, че и у нас трябва да направим този преход.