Министерството на образованието възнамерява да предложим интегрален изпит в 7 клас от 2022/2023 учебна година, който да служи като вход зе гимназиите.

„За целта е необходима добра комуникация с учителите и родителите“, заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в МОН.

Сега за учениците в 7 клас има национално външно оценяване по български език и литература, и по математика, с оценките от които кандидатстват за прием в гимназиите. По мнение на експерти обаче, когато завършват основно образование, учениците трябва да покажат също знания по природни и обществени науки.

“Част от аргументите за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем природните и обществените науки, а математиката и българският език са атестат за придобитите компетентности на учениците. Не го правим само заради учителите по природни и обществени науки, а го правим, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности. Всеки изпит и този преход, който се опитваме да направим към компетентностния подход, предполага да има по-малко заучаване, наизустяване. Затова правим и промени в учебните програми по природни науки и по география. Тя е и природна наука, но и обществена наука. Изчистваме голяма част от понятията и искаме децата да формират интелигентност, да са четящи, да изградят умения и ако се погледне изследването PISA, се вижда, че прилича повече на тест за интелигентност”, коментира министър Вълчев.

Той отбеляза, че и у нас трябва да направим този преход.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.