От община Пловдив изразили готовност за въвеждането на електронна система, каквато съществува за детските градини

СОУ Св. Св. Кирил и Методий награди бъдещите първолачета

Бъдещите първокласници ще бъдат разпределяни в училищата на големите градове чрез електронна система. За целта общините трябва да приемат наредба за централизиран прием, която е предвидена и в държавния образователен стандарт за организацията на училищните дейности. Това заяви днес зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

От община Пловдив са изразили готовност и желание да въведат електронна система, каквото съществува за прием в детските градини. Такава система съществува в Бургас и приемът минава съвсем гладко. Водили се също  разговори със София и Варна.

Централизираният прием може да се въведе най-рано догодина, т.е. имаме девет месеца да го подготвим”, добави зам.-министърът. До момента директорите на училищата определяха критериите. В новата система основно изискване ще бъде местоживеенето на детето. Стаматов уточни, че районите около училищата трябва да бъдат картографирани, за да няма застъпване на адреси и да не се получават недоразумения. В същото време училищата ще са длъжни да удовлетворяват исканията на родителите за изучаване на даден общообразователен предмет. Към момента записаните първокласници са около 66 000. В Пловдивска област те са 3600 или с 200 повече от миналата година.

Не е тайна, че към шест-седем пловдивски училища напливът е огромен, а желанието на родителите не може да бъде удовлетворено, заради недостига на места, въпреки големия брой паралелки. В същото време доста от училищата в периферията едва успяват да съберат деца за по една, максимум две паралелки.