Страната ни е пета в класацията от 42 държави по пушене на изделия за водна лула поне веднъж седмично сред 11-13-годишните

Министерството на образованието подкрепя законопроекта за забрана на пушенето на наргиле на закрито, който бе внесен в 44-то народно събрание от НФСБ. Това каза зам.-министърът Деница Сачева, след като законопроектът беше обсъден от Комисията по образование. По мнението на Сачева всичко свързано с предотвратяване на зависимостите сред младите хора, е политика, която среща политическа и обществена подкрепа.

Освен алкохолни напитки и тютюневи изделия на децата няма да се предлагат в магазини и заведения и изделия за водна лула, несъдържащи тютюн. Това предвиждат промени в два закона – за здравето и за закрила на детето. Потребителите на наргиле, вдишват токсични вещества, срещащи се и в стандартните цигари, само че самите въглени, които се разпалват, засилват вредите върху здравето, категорични са здравните експерти. Те уточняват, че една цигара се изпушва за 5 минути, а наргилето – за 45, през които целият организъм е подложен на вредно въздействие.

По данни на Световната здравна организация, резултат от проведено международно изследване (2013 – 2014 г.), страната ни е пета в класацията от 42 държави по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11 – 13-годишни ученици и на второ място сред 15-годишните.