Националното външно оценяване за 10 клас не се отлага, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Възможно е удължаване на учебнатата година или следващата да стартира на 1 септември

Ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вариант редуване на присъствено и онлайн обучение. По-големите ученици – 5-12 клас, ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса, ще се вземе решение как да се действа след тази дата. Това заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Ще бъдат разрешени дейности при 5-12 клас, които не могат да се отложат и няма как да се провеждат в електронна среда, като някои изпити и практики.

По думите му националното външно оценяване за 10 клас е възможност да се оцени електронното обучение. „Миналата година то не отпадна заради обучението в електронна среда, а защото искахме да минимизираме необходимостта от връщането в училище. Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините”, каза още министърът и добави, че не се планира тази година изпитът да отпадне. Заради липса на устройства 3% или 18 000 от българските ученици не са обхванати от електронното обучение. От МОН са осигурили 32 000 устройства през настоящата учебна година и продължават да доставят техника.

Възможно е удължаване на учебнатата година или следващата да стартира на 1 септември.

Според статистиката 66 преподаватели са загубили битката с COVID-19. Всеки осемдесети жител на страната е учител, а броят на починалите преподаватели е пропорционален на общия брой жертви на заразата. Относно ваксинирането на педагозите, министърът поясни, че се правят предварителни проучвания за нагласите на учителите, но все още не е започнало изготвянето на списъци.

“Имаме 20%, които категорично са заявили, че ще се ваксинират, под 15 на сто, че няма да го направят и една голяма група казва, че ще изчака”, обясни Вълчев и добави, че ще се имунизира срещу COVID-19.

При връщането в клас, учениците от 5 до 12 клас трябва да са задължително с маски, за по-малките все още текат дебати и решението за начален етап ще се взима от директорите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.