Средният успех е 4.32, а успехът от изпита за професионална квалификация – 4.51

Рекордно високи резултати от матурата по български език и литература отчете министърът на образованието проф. Галин Цоков. Средният успех на зрелостниците е 4.32, а миналата година е бил 3.93. Той е с няколко десети по-добър от досегашния рекорден резултат през 2008 г.

Министърът посочи още, че има спад със 7 на сто на слабите оценки, с 6% по-малко са средните и добрите. Забелязва се ръст на много добрите. Отличните са 6.5 на сто

Средният успех от изпита за професионална квалификация е 4.51. На втория задължителен ДЗИ по избираем предмет дванадесетокласниците са постигнали 67.18 точки, което съответства на оценка 4.72. Миналата година резултатът е бил 4.48.

През тази година се забелязва и значително увеличение на отличните оценки на двете матури, както и намаляване на броя на слабите такива, съобщиха от МОН.

3174 дванадесетокласници са изкарали по две отлични оценки, а 251 ученици имат две пълни шестици. 100 т. на матурата по български в цялата страна имат 24 зрелостници, докато миналата година е била само една. На втората матура пълен брой точки имат 74 ученици, а предходната година те са били 50.

Слабите оценки по български език са намалели почти наполовина. През миналата година броят им е бил 8128, а през 2024 г. – 4325.

При слабите оценки на втората матура също има подобрение. От 2554  слаби оценки през 2023 г., през тази те са 1765.

През 2024 г. близо 47 хил. дванадесетокласници се явиха на матурата по български език и литература, а над 46 хил. се явиха и за задължителен втори държавен изпит.

На матурата по български зрелостниците писаха съчинение на тема “Цената на компромиса” в “Приказка за стълбата” на Христо Смирненски или есе с тема “Мълчанието – сила или слабост”.

“Това е много сериозен успех за учениците и учителите. Системата положи огромни усилия – провеждани са пробни изпити, много учители са били подкрепени методически, извършван е контрол на посещенията в клас, провеждана е целенасочена подготовка в групите за допълнителна работа. Всичко това води до повишаване на мотивацията на учениците и е малка крачка за подобряване качеството на образованието”, каза министър Цоков.

Очаквайте подробности!

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.