Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите, каза в Пловдив министърът на образованието проф. Галин Цоков

Националният инспекторат е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати

 

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и националното външно оценяване в 7 клас заради ниските резултати. Това каза министърът на образование проф. Галин Цоков в Пловдив преди да открие Фестивала за Лего роботика в зала „Колодрум“.

Ще бъдат прецизирани задачите с отворен отговор в изпитните варианти за следващата учебна година, но кардинални промени няма как да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър.

“Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание на това ще се обърне на НВО след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме по-интегрални и насочени към практиката тестове”, съобщи Цоков.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва Наредба за качеството на образованието, допълни министърът.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият вече анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Националният инспекторат е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.