Сградата на българското училище в Будапеща.

382 български неделни училища на различни континенти отварят врати за новата учебна година. Това каза пред БНР Наталия Михалевска, директор на Дирекция “Образование на българите в чужбина и училищна мрежа” в МОН.

По нейни данниучилищата ни в чужбина обхващат близо 40 000 деца, а в тях преподават около 4 000 учители по български език, история, география и фолклор.

Михалевска обясни, че учебната година започва различно на различните места по света. В САЩ тази година неделните училища ще работят дистанционно. Въпреки че приоритетно е присъственото обучение, неделните ни училища трябва да съобразят занятията си с указанията на местните власти и да бъдат гъвкави да превключват между различните форми на обучение.

По думи на Михалевска, ако има български деца в държава, където няма неделни училища, те могат да се запишат за дистанционно обучение в училище от друга държава.

Тя посочи, че след 1 октомври, когато всички наши училища в чужбина ще са започнали учебния процес, ще стане ясно дали ще намалее броят на преподавателите заради смесения формат на обучение. Според нея този брой може и да нарасне, защото се допуска дистанционно обучение както по индивидуален план, така и в групи и паралелки. Михалевска увери, че това ще бъде финансово обезпечено с допълнителни средства.

Тя подчерта, че училищата ни в чужбина могат да разчитат на МОН както с електронни обучителни платформи и материали, така и организационно и финансово да бъдат подпомогнати.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.