„Изоставаме във възнагражденията, в оборудване и осигуряване на научноизследователската дейност“, каза служебният министър проф. Сашо Пенов на среща, организирана от браншовия синдикат към КНСБ

МОН е за повече инвестиции във висшето образование през 2023 година, с които да бъдат увеличени заплатите на университетските преподаватели и стипендиите на студентите, както и да се подобри материално-техническата база и да сее развива научноизследователската дейност.

Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на среща, организирана от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ.

„Колкото повече средства има за висше образование в тази икономическа ситуация, ще е по-добре. Защото изоставаме не само във възнагражденията, но и в оборудване и осигуряване на научноизследователската дейност. И това се забелязва и ще бъде още по-видимо, когато се развият програмите за STEM центровете в училищата. Ще се получи така, че някои от нашите студенти ще са учили в много добра среда в училище и отивайки в университетите, ще видят, че нещата са някак изостанали, овехтели“, заяви министърът.

Проф. Пенов подчерта, че е редно да продължи политиката за поддържане на качеството във висшите училища. По думите му насърчителните мерки са дали резултат. „Когато осигурим някакъв ръст на базовия норматив ще можем да мислим за известна корекция на коефициентите за различните професионални направления, но без да вредим на другите и да има баланс между интересите на всички“, каза проф. Пенов.

По време на срещата бе отбелязано, че засега няма окончателен проект на бюджета и няма яснота кои предложения на МОН ще залегнат в него.