В началото на втория срок училищата ще получат примерни варианти за упражнение, както и бланки за отбелязване на отговорите

В началото на втория срок училищата ще получат аудиозаписи с диктовка, за да могат четвъртокласниците да се упражняват за предстоящото им в края на май месец националното външно оценяване по български език. Те ще получат и бланки за отбелязване на отговорите, което е вторият нов момент при тазгодишните малки матури. Промените във формата на изпита предизвикаха притеснения у учителите, част от които сложиха подписа си под петиция и искания към МОН и за отмяна на НВО от догодина.

Миналата седмица зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви в Пловдив, че ползване на аудиозапис при диктовката и нанасянето на отговорите на отделна бланка цели всички ученици да бъдат равнопоставени, за покажат уменията си при еднакви условия и да бъдат оценени обективно.

„По този начин се избягват говорни проблеми, неточна комуникация и се създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните методически изисквания за четене и диктовка и с темп, съобразен с възможностите на учениците в четвърти клас“, поясни и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че диктовката ще се чете по всички правила – първо цялостно, а след това и на смислени части, като се акцентира и върху пунктуацията, тъй като децата все още не са я учили. Притесненията на учителите са, че може да настъпи проблем с техниката, но от МОН са предприели мерки и за тези случаи. Ако поради непредвидени обстоятелства се наложи диктовката да се чете от учител, във всяко училище ще бъдат определени хора, които да диктуват на децата. Вълчев припомни, че вече пет години училищата получават, размножават и пускат файлове по време на изпитите след 7 клас.

Отбелязването на отговорите на учениците върху бланка за отговори пък е свързано с начина на оценяване, обясни министърът. Тази година въпросите с избираем отговор от изпита на четвъртокласниците ще се проверяват електронно. Оценяването на задачите с отворен отговор ще се осъществява дистанционно в електронна среда от учители в цялата страна, подобно на матурите и тестовете на кандидат-гимназистите. В началото на втория срок ще бъдат обучени 1500 начални учители за оценители в електронна среда.