Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че ще изпълнят всички спешни мерки на кабинета. Отлагат се квалификациите и обученията, както и планирани събития в театри, кина, галерии и музеи

Образователното министерство има готовност да изпълни всички спешни мерки на кабинета, свързани с коронавируса. Това заяви министър Красимир Вълчев след извънредното заседание в Министерски съвет. До сряда всички училища са в грипна ваканция, ако има извънредни мерки, те ще бъдат за Плевен и за Габрово. По отношение на детските градини ще се решава ден за ден.

От днес, включително, и след края на грипната ваканция, като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19, се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна.

Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб, съобщиха от МОН.

Със заповед на министъра на здравеопазването училищата в областите Габрово и Плевен, където са регистрирани случаи на заразени с  COVID-19, ще преустановят учебния процес до получаване на разрешение от здравните власти. В двете области ще бъдат затворени яслите, детските градини, както и висшите училища.

Според образователния министър няма опасност за учениците да не могат да се подготвят за външното оценяване.

„В момента най-голямото ми опасение е, ако продължи по-дълго тази грипна ваканция, да не може да се преструктурира материалът“, заяви министър Вълчев.

За неприсъствалите по преценка на родителите деца в детските градини няма да е необходимо представяне на бележка за извинение на отсъствията в период на грипна ваканция. В детските градини остава задължително изискване за медицински преглед на входа и съблюдаване за недопускане на болни или неизлекувани деца.

Преустановяват се културни мероприятия на територията на всички области в страната. Заповедта е в сила от днес и е приета като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри распираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19. Отменят се културни и спортни събития, програми на кина, театри, концертни зали, музеи, галерии и др. Министерството на културата вече е уведомило всички културни институти в страната за приетата мярка с оглед приемането на необходимите действия за отлагане на планирани събития. Със заповедта са запознати всички второстепенни разпоредители към министъра на културата, както и читалищата и регионалните библиотеки.

3 КОМЕНТАРА

  1. Системата може да поеме дните грипна ваканция. Ако материалът не бъде усвоен, това ще бъде направено в началото на следващата година. Материалът, който не бъде усвоен качествено, няма да влиза в матурите, заяви още Таня Михайлова.

    Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/zam-ministr-s-podrobnosti-za-gripnata-vakantsiya_news731575.html

  2. Едни от основните изисквания за превенция на заболеваемостта са: да се избягва струпването на хора в затворени пространства, да се ограничат близките контакти при общуване и т. н., но това не може да бъде осъществено при наличие на учебен процес в училищата. Необходимо е да бъдат взети съответните мерки за опазване и съхраняване на здравето, което е основен приоритет, както на учениците, така и на техните учители; като за целта се удължи грипната ваканция дотогава, докато е необходимо.

  3. Dotty gratis frakt og retur* – kjøp drakter og fanartikler til
    barn på nett – velkommen til juventus turin goalkeeper – keeperdrakt – black/white Køb Fodboldtrøjer.
    Ellio

Коментарите са затворени.