Предлагат още варианти, освен обявеното вече поетапно възстановяване на присъствените занятия от 4 февруари за 7., 8. и 12. клас

Министерството на образованието пусна онлайн анкета до учители и директори, за да проучи мнението им кога, как и кои класове да се върнат към присъствено обучение, преди да се вземе решението на национално ниво за разхлабване на мерките в образователната система. Педагогическите специалисти трябва отговорят на поставените въпроси до неделя вечер. Най-напред анкетираните трябва да изразят становище дали изобщо одобряват възстановяването на занятията в клас от началото на втория срок. В повечето училища той започва на 4 февруари. Но за учебните заведения, които са използвали възможността за проектни дейности преди коледната ваканция и са отложили задължителните занятия през юни за децата до 6. клас, датата може да е по-късна. Такива са общо 313 в страната, като почти всички работят с ученици от уязвими групи. Сред пловдивските, които удължават срока с две седмици, са ОУ „Панайот Волов“, СУ „Найден Геров“, ОУ „Йордан Йовков“, НУ „Кирил Нектариев“. В областта това са училищата в Болярци, Чешнегирово, Белозем, Бяла река, Триводици, Паничери, Съединение, ОУ “Хр.Смирненски” в Раковски.

В тази връзка вторият въпрос в допитването е от коя дата евентуално да се възстановят занятията. Посочени са два варианта: от 4 февруари или от първия понеделник на втория учебен срок – 8 февруари. На анкетираните се дава възможност сами да посочат дата, а има и отговор „да не се възстановяват“.
Министерството проучва нагласите на гилдията за кои класове да се мисли приоритетно при превключване към присъствено обучение. Възможностите са: само 7. ; само 7. и 8.; само 7. и 12.; 7., 10 и 12.; всички в гимназиален етап от 8. до 12; всички в прогимназията от 5. до 7. клас. Пак има опция и за свободен отговор.
Последният въпрос е по какъв начин да се върнат учениците: всички едновременно; постъпателно, като първи са 7., 10. и 12. клас; постепенно по етапи – прогимназиален и гимназиален или пък постъпателно, като първи са 7., 8., 10. и 12. Отново може да се посочи и друга схема.

Допитването е анонимно.

След направените от МОН промени вторият учебен срок за отделните класове завършва на:                14.05.2021 г. – XII клас (13 учебни седмици)
23.06.2021 г. – І – III клас
30.06.2021 г. – IV – XІ клас
30.06.2021 г. – V – VІ клас (18 учебни седмици за паралелки в спортни училища)
14.07.2021 г. – Х – XI клас (за паралелки с професионална подготовка)
28.07.2021 г. – XI клас (за паралелки с дуална система на обучение)

Експерти на МОН и МЗ ще изготвят общ план за връщането на учениците в клас, който да гарантира минимален риск. Това заяви на днешния парламентарен контрол здравният министър проф. Костадин Ангелов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.