Второкласници от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и варненското ЧОУ „Д-р Мария Монтесори“ участваха в съвместни уроци

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ пресъздадоха сътворяването на света през призмата на теорията на Монтесори и „Космическото възпитание“, съвместно с връстници от варненското ЧОУ „Д-р Мария Монтесори“. Второкласници от първото общинско Монтесори училище в Пловдив гостуваха със своя директор, учители и родители в морския град, където участваха в съвместни уроци и обмениха добри практики и иновации в прилагането на Монтесори метода. Съвместната инициатива е първата проява от поредица дейности по национална програма „Иновации в действия“ на МОН.

Светът в неговата цялост, причините и следствията в заобикалящата ни природа учениците затвърдиха с темите „Създаване на Вселената“, „Планетата Земя“, „Вулканите“ и „Свойства на водата“.

Двете училища ще реализират уроци, а учителите от града под тепетата ще разкажат  за прилагане и популяризиране на Монтесори педагогиката в общински учебни заведения.

„Програмата за обучение и възпитание, по която работим вече втора година, предоставя възможност и алтернатива на все повече родители на деца в устойчиво психическо състояние и с изградени поведенчески умения да намерят адекватна среда за работа и развитие”, коментира зам.-директорът и Монтесори обучител Симеон Чуканов.

На 14 и 15 ноември СУ „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде домакин на следващата среща с ученици и учители от ЧОУ „Д-р Мария Монтесори“ и ОУ „Любен Каравелов“ – Попово.