Делегация от Община Пловдив, начело със зам.-кмета Стефан Стоянов, взе участие в конгрес за Монтесори образованието в Берлин. Градът ни домакин на конференцията през 2018?

montesori

„Пловдив ще получи методическа и публична подкрепа за въвеждането на Монтесори педагогика в общинските детски градини и ще може да разчита на Монтесори общността в Европа“. Това заяви заместник-кметът по образование Стефан Стоянов при завръщането си от конгрес в Берлин. Делегация от Община Пловдив, ръководена от него, се включи в Европейския Монтесори конгрес на тема „Отговорност – основата на Монтесори образованието“, който се проведе през уикенда в немската столица. В конгреса са взели участие 500 представители от Европа, Азия, Северна и Латинска Америка.

„Това ни дава кураж да продължим да работим уверено по нашата програма и да дадем възможност на педагозите ни да се развиват. Длъжни сме да положим усилия за модернизиране на българското образование“, допълни Стоянов.

14591698_10210291251348553_5222351572034774635_n

Основна цел на посещението на пловдивската делегация е било популяризирането на общинската програма за въвеждане на Монтесори, която се очертава като една от мащабните в Източна Европа. По време на форума са били проведени срещи с председателя на организацията Мириам Стефълс и с членове на борда.

Годишната конференция на „Монтесори Европа“ обединява водещите организации в областта и търси възможности за развиване на съвременно образование, съобразено с нуждите на учениците. В рамките на програмата са проведени организирани посещения на учебни заведения, работещи по метода на Мария Монтесори, дискусии и лекции.

Мириам Стефълс ще посети Пловдив в следващите месеци, за да се запознае лично с програмата. Една от темите, които ще се обсъждат при бъдещата й визита, е евентуално домакинство на Пловдив на конференцията на Монтесори Европа през 2018 г.

Община Пловдив стартира своята програма за въвеждане на Монтесори педагогиката в 5 общински детски градини в началото на 2016 година и в момента се обучават вече 50 педагози в две групи. Реалното въвеждане на метода ще започне в началото на 2017 г.

1 КОМЕНТАР

  1. Щастливи и доволни, а дали някой учител ще разбере за какво иде реч?

Коментарите са затворени.