Новите паралелки ще са в СУ „Св. Седмочисленици“ и  СУ „Константин Величков“, общината отпуска средства за обзавеждане на детските градини

Още две училища въвеждат метода на Монтесори наесен. Новите паралелки първокласници ще бъдат в СУ „Св. Седмочисленици“ и  СУ „Константин Величков“. Преди две години СУ „Св. св. Кирил и Методий“ първо у нас приложи Монтесори педагогиката в общинско училище, а ОУ „Екзарх Антим I“ се присъедини през тази учебна година.

Към Монтесори заведенията в предучилищна възраст наесен се присъединяват още две детски градини и една ясла. Така детските градини, които залагат на метода, стават общо 8, яслите – 2, както и 4 училища.

На предстоящата общинска сесия на 14 май местният парламент предстои да гласува отпускане на 161 220 лева за Монтесори паралелките в училищата и групите в детските градини – за да подготвят средата за обучение и да осигурят нужните материали. Част от финансирането ще отиде и за подготовка на учители и споделяне на опит. Обучението на педагозите се пренесе онлайн заради пандемията. Изпитите ще се провеждат и дистанционно, и присъствено.

По 5760 лева са предвидени за детските градини „Майчина грижа“, „Мирослава“, „Буратино“, „Мир“, „Марица“, „Велимира“. За новите, които се присъединяват, са отпуснати повече средства – за „Малина“ са отделени 22 760 лева, а 21 500 лева – за „Малкият принц“.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Екзарх Антим I“ ще получат по 22 000 лева, а СУ „Св. Седмочисленици“ и СУ „Константин Величков“ – по 11 500 лева.

За детска ясла „100 усмивки“ в бюджета са заложени 6400 лева. Монтесори въвежда и ДЯ „Палечка“, за която дофинансирането е 9000 лв.