Връчиха дипломите на нови 10 преподаватели в детските градини. Догодина още два класа първолаци ще се обучават по метода

90 делегати на Европейския конгрес на Монтесори общността ще наблюдават пловдивските си колеги

Директорите на шестте Монтесори детски градини получиха новите табели в заседателната зала на общината.

Методът на Мария Монтесори влиза и в яслените групи. Това обяви днес зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов на официалното връчване на дипломите на 10 нови преподаватели, завършили четвъртия курс по Монтесори педагогика. В заседателната зала на общината присъстваха и директорите на шестте детски градини, в които системата вече се прилага успешно и дава първите резултати. Те получиха специално изработени табели с името на детското заведение, което представляват и което вече се води Монтесори детска градина.

„Програмата на Община Пловдив е най-голямата публична реформа в образованието в България. Към момента над 700 деца се обучават в  ДГ „Мир“, ДГ „Мирослава“, ДГ„ Майчина грижа“, ДГ „Буратино“, ДГ „Велимира“ и ДГ „Марица“, а вече присъединяваме и седма – „Малина”, уточни Стоянов. В две от тях, където има яслени групи, методът ще се прилага и с най-малките. Приемът ще е есента догодина.

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бе първото общинско училище, в което стартира обучението с общо 18 деца. В момента се водят разговори с ръководството за възможността през следващата учебна година да бъдат разкрити две нови паралелки. Обучение на начални учители върви и в ОУ „Антим I”.

100 педагози от общински детски градини вече са завършили курса. В момента се провеждат паралелно пети и шести курс за работата с деца на възраст между 3 и 6 години.

„Вие сте обучители на Вашите колеги и в другите общини, защото Пловдив и това, което се случва тук, е модел, стандарт, висока летва“, заяви един от основните преподаватели Ренета Венева. Обученията се водят  по съвместна програма на общината и Нов български университет.

За втори път общинската програма бе отворена и за външни участници,  желаещи да прилагат съвременни подходи в работата си с деца. В курса са се включили и учители от общините Раковски, Кричим и Кърджали.

С пълен отличен се дипломира Андреана Топалова от „Буратино”, която получи първа сертификата си от зам.-кмета Стефан Стоянов. След като благодари на всички за куража да се квалифицират и да отделят от личното си време през почивните дни, той отправи специална похвала към няколко учители, които, въпреки че са в майчинство, проявили желание да се запишат в курса. Стефка Велева от ДГ „Елица” се грижи за сина си Валентин, който е на година и седем месеца, но съпругът й поел ангажимент за малкия през уикендите, когато се провежда обучението. Мария Нанева от „Мир” също е в майчинство, но това не й попречило да е сред амбициозните участници в обучението.

В петък четири детски градини ще посрещнат делегати на Европейски конгрес на Монтесори общността, които идват за събитието в столицата. Преди началото на работната част, 90 експерти от различни държави ще посетят „Мирослава”, „Марица”, „Мир” и „Майчина грижа”, за да наблюдават занятия на пловдивските си колеги.