Не съм гениален, казва 15-годишният Цветан Чуканов от ОМГ, който разби теста на МЕНСА и ще членува в организацията

DSCF5412

Как едно момче на 15 може да попадне сред онзи малък процент от хората в света с най-висок коефициент на интелигентност?Въпрос на природна даденост, не става дума за някакви свръхестествени способности, нито пък съм гениален. И моите родители са правили преди доста години теста и са показали добър резултат. Е, не колкото моя и не на моята възраст, казва Цветан. 15-годишният ученик от Математическата гимназия изкара удивителен резултат от 154 при максимални 156 точки на последния тест на МЕНСА, който се проведе в Пловдив. Така той попада сред онзи малък процент, който има успеваемост 99%. Това е впечатляващ резултат, съпоставен с възрастта на тийнейджъра. У нас има само още едно момиче със сходен резултат, което също учи в Математическа гимназия.

За организацията на хората с висок коефициент на интелигентност Цветан научил 10 дни преди да се яви на теста. Докато си търсил в мрежата някаква извънкласна дейност, ненадейно попаднал на организацията на МЕНСА. Видял, че има дата за тест и решил да се пробвам. Упражнявал се само уикенд, а на реалния тест изкарал по-висок резултат, отколкото на пробите, които сам си организирал.

С IQ 154 той може да членува в организацията и вече е подал документи. За участие в нея се изисква нивото на интелигентност да е в горните два процента на населението – 98 или 99%.

„В теста има 45 въпроса, които трябва да се решат за 30  минути – 3 реда с по 3 колони и трябва да се открие деветата вярна фигура. Доста въпроси ме затрудниха накрая. Колкото по-напред минаваш, толкова по-трудни стават задачите. Бях си оставил най-тежките за „десерт”. Това ми беше стратегията, за да не губя време и доста ми помогна. Ако бях започнал да се мъча с най-трудните, нямаше да се справя за нужното време”, разказа за „Уча в Пловдив” вундеркиндът.

Колкото и абсурдно да звучи, математиката не е най-силната му страна в училище, макар че се е оказала решаваща по време на теста. Оценките му са основно петици, затова сега е амбициран да изкара шестици. Интересите му са свързани основно с философия и география. Все още не е решил категорично, но засега се е насочил към правните науки.

Никой в семейството на деветокласника няма изявена дарба в областта на математиката. Майка му е пианист и работи по круизни кораби, а бащата е инженер по професия, но в момента се занимава с авточасти. На успеха му изключително много се зарадвал по-големият му брат, който е учи и работи в Англия.

Цветан в никакъв случай не прекарва по цял ден в решаване на задачи или пред компютъра. Напротив, през свободното си време предпочита да играе футбол. Другата му страст е китарата.