cdg_beloslava10

Молби за прием в забавачка зациклят, заради липса на свободни места в посочените от родителите детски заведения. Значителен брой подадени документи преди няколко месеца се прехвърлят автоматично от едно класиране към всяко следващо, а в посочените до 5 детски заведения вече няма свободни места. Тези деца няма как да бъдат класирани, обясняват общинските експерти.

996 малчугани са участвали в поредното класиране, като 789 от тях са на яслена възраст. Обявените места са общо 878. Срокът за записване е 14 август. Следващото класиране е на 25-и. Съветът към родителите е да са по-активни, да се запознаят с местата, адресите на яслите и градините и условията в тях, за да изберат подходящите възможни за класиране. При наличие на заявления със статус „подадено“ и необходимост от ново подреждане на желанията. Крайният срок е 23 август.

В началото на предстоящата учебна година ще отвори врати новата сграда на ЦДГ „Мир”, построена и обзаведена по европейски стандарти, с модерни физкултурен, музикален салон и плувен басейн. В двора са  направени четири площадки с детски съоръжения. Предвиден е и паркинг за 28 автомобила. За прием в ЦДГ „Мир”, където все още не са запълнени всички места, както и за останалите детски заведения с налични свободни места, могат да кандидатстват всички деца, независимо от района на местоживеенето им.

Съгласно действащия сега Закон за народната просвета предучилищното обучение на 5 и 6-годишните деца е задължително. Освен в групи в детските градини, родителите могат да изберат и подготвителни групи в общинските училища.