Изследване с над 100 000 български ученици по програма „Училище на бъдещето” показва, че съвременното оборудване в клас ги прави по-подготвени за реалния живот

09b3cfef0f47872ce2d8d8f5148f58f2

Модерните технологии в класната стая повишават резултати по природни науки, български и чужд език. Това показва мащабно изследване с над 100 000 български ученици по програмата “Училище на бъдещето” на  фондацията “Америка за България”. Ефективното въвеждане на модерни технологии и оборудването на съвременни лаборатории в училище водело до по-подготвени за реалния живот ученици.
При измерването на ефекта от програмата, реализирана в продължение на пет години в 45 училища в страната, е станало ясно, че учениците показват по-добро прилагане на математически умения, като четене с разбиране на диаграми, таблици, схеми и текстове, съдържащи числова информация, когато използват новите технологии. Те повишавали и уменията им за вземане на решения.

И учителите, и учениците от програмата, изразявали по-силно чувство за принадлежност към училището. Удовлетвореността им е над средната за страната и достига 53 процента. Инвестициите в учебна среда и технологии имали ефект върху мотивацията на учителите и привличали още повече средства в полза на обучението.

В последното издание на конкурса “Училище на бъдещето” пловдивското СУ “Патриарх Евтимий” е пловдивското получи чек за 150 000 лева, за да реализира проекта си за център по природни науки „От атома до Космоса”.