Студентка по етнология направи булчински накит от плъсти. Електронен учебник с видеоуроци представиха на ТекстФест

Булчински накит от плъсти.

Моделиери от Професионална гимназия „Ана Май” изтъкаха тъкани и ги апликираха към дънкови облекла. Оригиналните идеи са претворени върху сако и блуза в цвят деним и бяха представени на изложба в рамките на първия ТекстФест в Стария град. Нови интерпретации на стари технологии, изложба на тоалети и накити бяха част от акцентите на форума, организиран от фондация „Стойна Кръстанова”, чиято цел е да насърчава приемственост в сферата на занаятите.

Булчински накит от плъсти събра погледите на посетителите. Той е резултат от тримесечен труд на първокурсничката от специалност „Етнология” на Пловдивския университет Лора Панайотова и майсторката на художествени занаяти Спаска Георгакева. Цветята за накита са направени в техника мокро плъстене, а вместо от тюл, воалът е от коприна с оригинални бродерии.

От съвместната работа на студенти по моден дизайн от АМТИИ и майстори се родила впечатляваща вечерна рокля с разноцветни вълнени топчета и вградени шевици. Идеята за модела е на студентката по „Мода и дизайн” от АМТИИ Пламена Тонкева, а Славена Петрова и Виктория Илинова се погрижили за аксесоарите – чанта, гривна и брошка с бродерии.

Младите фотографи Петя Трифонова и Каролина Георгиева пък снимали частни колекции от арменски тъкани и шевици и направили постери, които показаха в рамките на фестивала. Студенти по графичен дизайн се вдъхновили от шевиците и ги преработи така, че да станат десен за платове или украса.

„Започнахме да работим от началото на април, като най-малките ни участници бяха ученици от арт клубове на СУ „Патриарх Евтимий”. Запознахме ги с текстилното наследство на българи, евреи, арменци, роми, научиха различни техники от майстори на народни занаяти – Стойка Попова- везба, Слава Балджиева – тъкане на вертикален и хоризонтален стан, Спаска Георгакева – плъсти. Два месеца усвояваха техниките, след което започнаха да правят собствени модели”, обясни доц. Красимира Кръстанова – организатор на фестивала. Видеоуроците, заснети по време на обученията, са събрани в електронен учебник. Съвети за тъкане на хоризонтален и вертикален стан, везба и плъсти ще помагат на начинаещите да усвояват традиционните техники.

Посетителите на ТекстФест имаха възможност да пробват уменията си за тъкане и сътвориха платно на приятелството.

Моделите върху хартия и плат на учениците от СУ “Патриарх Евтимий”.
Посетителите тъкаха платно на приятелството.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.