Студентка по етнология направи булчински накит от плъсти. Електронен учебник с видеоуроци представиха на ТекстФест

Булчински накит от плъсти.

Моделиери от Професионална гимназия „Ана Май” изтъкаха тъкани и ги апликираха към дънкови облекла. Оригиналните идеи са претворени върху сако и блуза в цвят деним и бяха представени на изложба в рамките на първия ТекстФест в Стария град. Нови интерпретации на стари технологии, изложба на тоалети и накити бяха част от акцентите на форума, организиран от фондация „Стойна Кръстанова”, чиято цел е да насърчава приемственост в сферата на занаятите.

Булчински накит от плъсти събра погледите на посетителите. Той е резултат от тримесечен труд на първокурсничката от специалност „Етнология” на Пловдивския университет Лора Панайотова и майсторката на художествени занаяти Спаска Георгакева. Цветята за накита са направени в техника мокро плъстене, а вместо от тюл, воалът е от коприна с оригинални бродерии.

От съвместната работа на студенти по моден дизайн от АМТИИ и майстори се родила впечатляваща вечерна рокля с разноцветни вълнени топчета и вградени шевици. Идеята за модела е на студентката по „Мода и дизайн” от АМТИИ Пламена Тонкева, а Славена Петрова и Виктория Илинова се погрижили за аксесоарите – чанта, гривна и брошка с бродерии.

Младите фотографи Петя Трифонова и Каролина Георгиева пък снимали частни колекции от арменски тъкани и шевици и направили постери, които показаха в рамките на фестивала. Студенти по графичен дизайн се вдъхновили от шевиците и ги преработи така, че да станат десен за платове или украса.

„Започнахме да работим от началото на април, като най-малките ни участници бяха ученици от арт клубове на СУ „Патриарх Евтимий”. Запознахме ги с текстилното наследство на българи, евреи, арменци, роми, научиха различни техники от майстори на народни занаяти – Стойка Попова- везба, Слава Балджиева – тъкане на вертикален и хоризонтален стан, Спаска Георгакева – плъсти. Два месеца усвояваха техниките, след което започнаха да правят собствени модели”, обясни доц. Красимира Кръстанова – организатор на фестивала. Видеоуроците, заснети по време на обученията, са събрани в електронен учебник. Съвети за тъкане на хоризонтален и вертикален стан, везба и плъсти ще помагат на начинаещите да усвояват традиционните техники.

Посетителите на ТекстФест имаха възможност да пробват уменията си за тъкане и сътвориха платно на приятелството.

Моделите върху хартия и плат на учениците от СУ “Патриарх Евтимий”.
Посетителите тъкаха платно на приятелството.