Зрелостникът Виктор Даков е сред четиримата финалисти, които ще представят България на международна надпревара в Брюксел

Четиримата отличени, които ще представят страната ни в Брюксел.
Четиримата отличени, които ще представят страната ни в Брюксел. Виктор – със синьото сако.

Мобилно приложение, което цели да подобри безопасността на учениците по време на екскурзии, класира 12-класника от Математическата гимназия Виктор Даков на Европейския конкурс за млади учени EUCYS.

Четирима ученици ще представят България през септември в Брюксел. Техните проекти днес бяха отличени в конкурса на Министерството на образованието и науката „Млади таланти“, който е отворен за разработки на млади учени от 14 до 21 години. Финалистите получавиха и парична награда по 1500 лв.

Проектът „TrackingSystem“ на зрелостника от Пловдив Виктор Даков е сред трите отличени. При отдалечаване на ученика от учителя на повече от предварително зададената дистанция (например 300 метра) и двамата се уведомяват със звуков сигнал и могат да проверят точната локация на другия на картата. Приложението на Виктор получи и специална награда от SAP на Пролетна конференция на Съюза на математиците в България. За пореден път гений на гимназията се класира на финалите на EUCYS.

Другите класирани проекти са „Наличие на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства“ на единадесетокласничката Пресиана Маринова от Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, която има амбиции да се занимава професионално с наука. Научната разработка представлява поредният пробив, който български млад учен прави в областта на алгебрата и крайните полета, като с нея на практика се подобрява съществуваща теорема.

Проект „Интелигентно земеделие“ на десетокласниците Иван Иванов и Василен Цветков от варненската Математическа гимназия  пък е система за мониторинг и управление на земеделски обработваеми площи, цветни градини и декоративни растения в закрити помещения. С него на практика човек може да се грижи през телефона си за растенията вкъщи, докато е на почивка.

МОН вече 18 години провежда конкурса „Млади таланти“, като така стимулира младежите с интерес към науката да развиват и изявяват знанията и уменията си.

Извън наградите на министерството, бяха раздадени награди и от спонсорите. Българската асоциация по информационни и комуникационни технологии връчи таблет на Паолина Гаджулова от Математическата  гимназия в Пловдив за проекта „Симулация на екосистема върху тороидална решетка с три вида организми“.