Материалите в Кан Академия са разделени по предмети и са съобразени с програмите за обучение у нас

От началото на новата учебна година българските ученици вече ще могат да използват безплатно и на български език мобилното приложение на една от една от най-големите световни платформи за подготовка онлайн – Кан Академия.

В нея учениците могат да намерят материали, които са разделени по предмети и са съобразени с програмите за обучение в България и 1 до 12 клас. През сайта на платформата, както и през мобилното приложение са достъпни и много допълнителни ресурси.

Учебните материали в тази глобална платформа са разделени по предмети, като тези по математика и физика вече са подредени и спрямо програмите за обучение в България. Предстои преподреждането и на останалите предмети, а до тогава те се ползват лесно, тъй като са структурирани по теми.

В платформата има видео уроци, статии, текстове и предизвикателства. При работата на всеки ученик се събират точки, аватари, значки, които правят ученето по-забавно. Всеки ученик има възможност сам да следи напредъка си по даден предмет и дадено умение и така през цялото време се стреми към постигане на 100% усвояване – т.нар. “майсторство”.

Родители и учители също могат да създадат свой профил в онлайн платформата. Преподавателите имат възможност да организират виртуални класове, както и да дават индивидуални съвети на всяко дете.

Кан Академия е създадена през 2006 г. от Салман Кан, американец от бангладешки и индийски произход. През 2010 г. Гугъл обяви дарение от 2 млн. долара, чрез което да се преведе основната библиотека от видеоклипове на 10-те най-говорени езици по света.

Порталът се превежда на над 30 езика. Българската версия се финансира изцяло на местно ниво, благодарение на дарения и спонсорства на различни фондации, компании и индивидуални дарители. Зад инициативата в България стои сдружение “Образование без граници”.