Екипът на гл.ас. Рада Динкова спечели първо място с проект за по-интелигентна и по-опростена верига за създаване добавена стойност на плодовете и зеленчуците на най-голямото изложение за производство, иновации и творчество в Европа

Главен асистент Рада Динкова от Университета по хранителни технологии бе отличена на най-голямото изложение за производство, иновации и творчество в Европа, което събра над 100 000 участници. На него бяха представени концепции и прототипи на продукти с потенциал да облекчат различни проблеми с мащабно въздействие върху обществото. Преподавателят от УХТ беше част от All in a NUT shell, изцяло женски екип, който получи първо място в EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon. За награда участничките представиха своя проект на Maker Faire Rome 2020.

Динкова участва в разработката заедно с Engelinda Janse van Rensburg (мениджър по качеството в Ceres Fruit Processors Ltd – Южна Африка), Begüm ÖNAL (постдокторант в AZTI – Турция), Faiza Wahab (администратор и финансов служител в Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – Пакистан) и Marta Szumiata (хранителен технолог – Полша).

Проектът, съфинансиран от Университета във Варшава и EIT Food и ръководен от Университета в Кеймбридж, дава възможност на предприемачите от агрохранителния сектор да изследват и развиват нови бизнес идеи и продуктови концепции, които биха могли да помогнат приемът на плодове и зеленчуци да стане по-устойчив не само по време на COVID-19, но и при бъдещи смущения на пазара – климатични промени и други пандемии.

MAKEathon е международно събитие, което събра над 30 участници от 21 държави с различен произход. То се проведе онлайн във Варшавския университет. По време на MAKEathon шест екипа работиха по концепции и прототипи на продукти, които имат потенциала да облекчат различни проблеми с мащабно въздействие върху обществото, осигурено от няколко играчи от сектора на плодовете и зеленчуците, които са в основата на това по-широко предизвикателство.

За EIT Food

EIT Food е една от най-големите инициативи, свързани с храните в световен мащаб. Като част от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), тя свързва партньори от водещи фирми, университети и изследователски центрове в цяла Европа.

EIT Food цели да трансформира европейската хранителна система, като я направи по-добра за здравето на хората и околната среда, да даде възможност на иноватори, предприемачи и студенти да разработят решения от световна класа за предизвикателствата в областта на храните, да ускорят иновациите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.