Гимназистите и ръководителят им Анелия Митева се срещнаха със създателите на филмите в Брюксел и получиха награда – почетен символ на Европейския съюз

Младши посланици на Европейския парламент от ЕГ„ Иван Вазов“ присъстваха на церемонията по връчването на европейската филмова награда LUX за 2023 г. в Брюксел. Това бе наградата им за активно участие в програмата „Училище посланик на ЕП“, уточни ръководителят им Анелия Митева – преподавател по философия и гражданско образование.

Награда Лукс е най-демократичната награда за кино. Първото място за най-добър филм се присъжда чрез гласуване на евродепутатите (50%) и онлайн гласуване на гражданите на ЕС (50%), като оценка могат да дадат и непълнолетните. Във всички страни на Европа се осъществяват прожекции на номинираните заглавия. Филмите могат да се гледат и онлайн.

Младшите посланици на ЕГ “Иван Вазов” Елица Бояджиева, Снежана Велинова и Димитър Даскалов, заедно с връстниците си от други държави, имаха срещи със създателите на някои от филмите. Те  участваха и в семинари за подобряване съвместната работа между училищата посланици от различни европейски страни. Пловдивските посланици бяха отличени като най-активни в дискусиите и екипната работа и получиха награда – почетен символ на Европейския съюз. Голям интерес предизвика посещението на Парламентариума. Там участниците се запознаха с историята на Европейския парламент и оставиха посланията си за бъдещето на Стария континент.

Петте филма, номинирани в Рейкявик, бяха „Алкарас“ – копродукция на Испания и Италия, която разказва историята на семейство Соле и борбата им да спасят своята градина с праскови. „Изпепеляващи дни“, копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, разказва за Емре, млад и всеотдаен прокурор, който започва работа в малък град. „Близо“, копродукция на Белгия, Франция и Холандия, разглежда приятелството между две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми. Тя печели и голямата награда. „Идиотският триъгълник“, копродукция на Швеция, Германия, Франция и Великобритания, е провокативна сатира, в която ролите и принадлежността към определена класа са обърнати и се разглежда пошлостта на външната красота. „Блуждаещ огън“ е копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни младежки спомени и времето, когато е мечтал да стане пожарникар.

В България филмите можеха да се гледат в София, Пловдив, Варна и Бургас на голям екран като част от програмата на „София филм фест“.

„По време на официалната церемония председателят на ЕП Роберта Мецола обърна внимание на важността да съхраним европейските ценности и приноса на киното като изкуство. Тя се обърна специално към младите хора на Европа да работят за европейското единство, мира и разбирателството на континента“, каза Анелия Митева.