Талантите от Държавната консерватория към Тракийския университет свириха пред занаятчийските щандове на Главната по повод днешния Ден на младежка в Турция. Готвят съвместен проект с НУМТИ

С класически изпълнения за виолончело събраха овациите на публиката талантите от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин днес. Младите музиканти от ансамбъла свириха на Главната по повод Деня на младежта, който се отбелязва тържествено днес в Турция. На 19 май се чества създателят на Републиката Мустафа Кемал Ататюрк, който излиза с победа от Националноосвободителната война и провъзгласява деня за празник на младежите.

Ансамбълът, в който свирят ученици и студенти от 13 до 24 години, гостува на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив в рамките на Панаира на занаятите. По идея на ръководителя д-р Муса Ишкодралъ, като реверанс към домакините, музикантите изпълниха Дайчово хоро. Край щановете на занаятчиите на Малката главна танцува ансамбъл „Китка” от Раковски, а веднага след това майстори тъкачи понесоха дългата 2019 сантиметра черга, изтъкана в рамките на фестивала „Споделени нишки”. Той се провежда паралелно с панаира на занаятите. Първите нишки заплете кметът Иван Тотев, а следващите четири дни майстори тъкачи довършиха символното творение. Днес занаятчиите преминаха с чергата край чаршията, след което я простряха на Римския стадион.

Ръководителите на ансамбъла вече са провели няколко срещи с ръководството на Националното училище за музика и танц “Добрин Петков” и подготвят съвместни проекти. Директорът Нели Попова, заедно със своите заместнички Юлия Марковска и Поля Паунова, са гостували в Одрин, за да обсъдят общ концерт с двата хора и оркестрите на консерваторията и училището. От турска страна също са гостували в Пловдив за уъркшоп.