66 ученици подредиха творбите си в къщата на Мексиканското изкуство в Стария град след тридневен пленер, организиран от СУ “Св.Св. Кирил и Методий”

Млади таланти от 9 града на страната събраха магията на Пловдив в 200 рисунки. След като в продължение на три дни 66 ученици рисуваха като участници в пленера „Традиция, екология, творчество”, те показаха днес сътвореното в изложба в къщата на Мексиканското изкуство в Стария град. И тази година най-многобройни бяха сюжетите от архитектурно-историческия резерват. Децата са претворили възрожденските къщи, скулптурата на Цанко Лавренов, Античния театър, храмовете и калдъръмените улички, тепетата.

Журито в състав Снежана Фурнаджиева – председател на Дружеството на пловдивските художници, Галя Георгиева – главен експерт по изобразително изкуство в МОН, и Моника Роменска – уредник на ГХГ „Мексиканско изкуство”, оценява качеството на творбите.  Призьор в първа възрастова група ( VIII – X клас) стана Нася Дойчинова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” Пловдив, а във втора възрастова група ( XI – XII клас) – Александър Димитров от ЦПЛР-ОДК в Шумен. В конкурса за рисунка с първи места в съответната категория бяха отличени Емили Митева от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” Пловдив, Селен Наимова от школа „Арт Попово” в Попово, Анатолий Димов от СУ „Проф. Никола Маринов” – Търговище.

Младите творци получиха специални награди от началника на РУО Пловдив Иванка Киркова, от Галя Георгиева от МОН, от кмета на район „Западен” Димитър Колев, от спонсорите на пленера „БиЕй Глас България”, от директора на училището организатор СУ „Св. Св. Кирил и Методий” Таня Николова, от Дружеството на пловдивските художници и от фирма „Екоколект”.