Ученици от Националната художествена гимназия представят интерпретациите си на тема „Законът, справедливостта, доброто и красивото”

Ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще подредят изложба под надслов „Законът, справедливостта, доброто и красивото“ в сградата на пловдивската прокуратура. Платната на младите таланти ще бъдат показани на 16 април в Деня на отворените врати в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура, а инициативата е посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция – първия български основен закон.

Изложбата се провежда след сключено споразумение за сътрудничество между Апелативна прокуратура и НХГ. Целта е да се повиши информираността на учениците за правото, да се запознаят с работата на прокурорите и историята на българската конституция. Бъдещите художници вече имаха среща с апелативния прокурор Иван Даскалов, като пред деветокласниците открит урок по образователната програмата „Заедно в Час по етика и право“ изнесе окръжният прокурор Димитър Беличев.

В Деня на отворените врати ще бъдат обявени и победителите в конкурса за ученическо есе „Законът, справедливостта, доброто“ и „Конституцията – моите права, които ценя и знам“.  По двете теми пишат ученици от ЕГ „Иван Вазов“ и ХГ „Св.св. Кирил и Методий“.