СУ „Кирил и Методий” е домакин на 17-то издание на международния форум „Традиция, екология, творчество”, дебатират обучението по изобразително изкуство върху формирането на младите

DSC_1267

XVII международен пленер „Традиция, екология, творчество“, включен в Национален календар за изяви по интереси, ще събере таланти от 10 до 19 години в Стария град.  Домакин на събитието, подкрепено от МОН и общината, е СУ „Кирил и Методий“.

Форумът ще се проведе между 19 и 21 април в архитектурен резерват „Старинен Пловдив“ и съвременни обекти на Пловдив, а откриването на пленера. Участниците ще се състезават в три възрастови категории – до 13, до 16 и до 19 години.  Материалите, с които ще работят учениците, са по техен избор- живописни, графични или пластични.  Всеки участник представя една или повече творби за журиране, които остават собственост на организаторите и се използват при организирането на изложби. Според регламента едно училище може да се включи в пленера с не повече от трима ученици. Преподавателите също могат участват с една творба по желание. След приключване на пленера ще бъде изготвена виртуална галерия с творбите на младите дарования. Събитието ще приключи с изложба, а жури от Дружество на пловдивските художници и преподаватели от училището домакин ще оценяват творбите.

В програмата са заложени творчески срещи на преподавателите и експертите по изобразително изкуство с научните ръководители на пленера. ,,Значение на обучението по изобразително изкуство за цялостното развитие на младите хора” е темата на кръглата маса в рамките на пленера.

Ден преди откриването, на 18 април,  ще се проведе традиционната великденска среща на завършилите гръцки паралелки на СУ “Кирил и Методий” – Пловдив. Сборният пункт ще е от 18 до 19 пред училището. Срещата ще продължи в ресторант „Евридика”.