Видеоклип от Бунарджика разказва за инициативите на Интеракт клуб, който обединява ученици до 18 години

Младите ротарианци от Интеракт клуб „Пловдив“ заеха второ място в световното състезание на проекти и идеи „Хора в действие“. Новината им бе съобщена в писмо от президента на Ротари интернешънъл Ian H.S. Riseley. В международната надпревара участваха младежи до 18 години от 28 страни, които представиха 140 видеоклипа за своите осъществени проекти в полза на обществото.

„Амбицирахме се да покажем какво правят младите хора в България, осъществявайки ротариански идеи за доброжелателство и мир в света.  Ние сами направихме видеоклип  през есента на 2017 година. Участвахме всички 25 членове от клуба, като всеки даде идеи за него. Снимките продължиха два дни на Бунарджика.  Показахме пътя на един интерактор в ротарианското движение, и конкретно в нашия клуб, как минава годината при нас, какво правим, за да бъдем част от семейството на Ротари. С изкачването на Бунарджика правим творческо сравнение за това как младият човек се изкачва в живота. На всяко ниво от изкачването ние показваме какво сме направили, какво сме постигнали и защо искаме да бъдем истински интерактори: хора в действие“, обясни 12-класничката от Математическата гимназия Мариела Попова, президент на Интеракт Пловдив.

Видео презентациите са били оценявани от жури на световната организация, в която членуват 1 200 000 души от 200 страни. Клиповете са били качени и онлайн, за да даде своя глас и публиката.  Част от наградата е, че българският клип е качен на официалната страница на Интеракт във Фейсбук и е видян от стотици хиляди хора по света.

Най-големият осъществен проект на младите пловдивски ротарианци се нарича „Последна дестинация“. Той вече има осемгодишна история и е състезание между младежи в Пловдив. Организаторите дават  задача на отборите да обиколят определени места, свързани с историята на града, за да научат всички повече за Пловдив. Включени са забавни предизвикателства, които те трябва да преодолеят.

 Интеракт клуб има осъществени и спортни проекти. През последните 4 години той организира волейболни турнири, а през 2018 година за първи път ще направят и футболен. Реализирани са благотворителни проекти за помощ на хора в нужда.

„Правим замяна на ябълка срещу цигара, за да откажем младите хора от навика да пушат“, каза още Мариела Попова.