Виртуозни млади пианисти изнесоха впечатляващ клавирен концерт в сградата на Областна администрация. Събитието бе посветено на 115-тата годишнина от обявяването на независимостта на България и  се проведе под патронажа на областния управител инж. Илия Зюмбилев.

Възпитаниците на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ Хрисиана Савова, Йордан Тодоров, Виктор Вичев и Борис Трифонов са лауреати на множество национални и международни награди и страната на най-престижните световни конкурси.

„Емоцията от изпълненията на тези млади таланти трудно може да се опише. Благодаря на областна администрация, че реши да покаже тези прекрасни деца именно тук, пред тази публика, която е готова да оцени техния талант“, заяви ректорът на АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, която откри тържествения концерт и подчерта високото ниво на подготовката на учениците от музикалното училище.

Първият изпълнител бе шестокласничката Хрисиана Савова, която изпълни “Импромптю № 1“ на Шопен. Тя е носител на множество световни отличия и стипендиант на фондация „Енчо Керязов“, един от най-обещаващите ученици в класа по пиано на Светлана Косева. Неин ученик е и единадесетокласникът Йордан Тодоров, който изпълни “Ундина” на Морис Равел.

Осмокласникът Борис Трифонов, ученик на Елена Велчева, представи „Новелета №2“ на Роберт Шуман.

Последва още едно виртуозно изпълнение – на Виктор Вичев, също ученик на Елена Велчева. Той представи “Островът на радостта” на Клод Дебюси.

Вълнуващото изпълнение на първокласничката от ОУ „Екзарх Антим  I“ Вая Милева накара публиката на финала да запее заедно с нея „Моя страна, моя България“. Тя бе и най-младият изпълнител и получи силната подкрепа на присъстващите в залата.

„Вие сте изключителни таланти и Пловдив, и България, се гордеят с вас, мили деца. Избрали сте своя път да служите на музиката и продължавайте, защото ви очакват светлините на световната цена“, заяви заместник областният управител Димитър Добрев и връчи грамоти и подаръци на участниците в концерта и цветя на техните преподавателки.

От „Рунитон“ бяха предоставили безвъзмездно за концерта роял от най-висок клас – FEURICH, модел 179, произведен в Австрия.