ПГ „Ана Май“ продължава благотворителната си инициатива „Подари усмивка“. ПГ по механотехника разкрива предимствата на енергията на бъдещето

Разноцветни рокли от кадифе върнаха усмивките на децата от плевенското село Дисевица. Новите им дрешки са ушити по инициатива на 11-класници от ПГ „Ана Май“ в града под тепетата. За трета поредна година училището реализира изключително успешната си благотворителна кампания „Подари усмивка“. Тази година тя е в партньорство с Националното сдружение на сираците в България.

След като зарадваха малчуганите от Хитрино и малките пациенти от детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги“, сега младите моделиери решили да се присъединят към кампанията в подкрепа на хлапетата от ДГ „Вит“. За бедността в този район научили от медиите и Националното сдружение на сираците. Стотици хора от цялата страна, сред които и пловдивските гимназисти, се включили в акцията да бъдат облечени и обути 400 деца, които ходели със скъсани дрехи и боси, тъй като били от изключително бедни семейства.

„Тази година подкрепихме две каузи. 12-класници от специалностите по облекло подеха инициатива „Ден на животните и хората, които ги обичат“. Изработиха постелки и играчки, организираха уъркшоп за по-малките ученици и за посетителите на общинския приют за бездомни. С парите от продажбите организирахме нова благотворителна акция. В часовете по учебна практика изработихме рокли ца ДГ „Вит“. Установихме връзка с кмета на селото и директора на детската градина и изпратихме облеклата. Изработването на детски рокли продължава и сега. Платовете получаваме благотворително от фирми на бивши възпитавици на училището“, разказа 11-класничката Спаска Паликарова.

За предимствата на безконтактната електрическа енергия разказаха Вяра Азъджиян и Стоян Тодоров от ПГ по механотехника. През последните години безконтактното предаване на електрическа енергия wireless power transmission (WPT) намира все по-широко приложение в бита, промишлеността и транспорта.

„Основното предимство е отпадането на захранващите кабели, което води след себе си много други ползи. Изчезва проблемът с амортизацията и нуждата от тяхната подмяна. При зареждане батериите на електромобили се получава естествено галванично разделяне, което е изключително важно за безопасността“, обясни Вяра.

Доскоро основният проблем бил относително ниският коефициент на полезно действие, дължащ се на несъвършенствата на полупроводниковите прибори. Съвременните MOS транзистори обаче решавали до голяма степен тези проблеми.

„Това е чиста енергия, спестяваща изпозването на батерии, които са вредни и лимитиран запас. Cпeциaлиcти oт Macaчyзeтcĸия тexнoлoгичeн инcтитyт cъздaдоха cпeциaлизиpaн xapдyep и coфтyep зa измepвaнe нa ĸoнcyмиpaнaтa eлeĸтpичecĸa eнepгия нa paзличнитe битoви пpибopи. Целта е не само телефоните да се зареждат безконтактно, а във всеки дом да има уред, окачен на стената или тавана, и когато вие влезете, той започва да зарежда. Същото може да стане с ютията и дистанционното“, поясни предимствата на енергията на бъдещето Стоян.