Момчетата и момичетата от „Лео клуб” развиват езикови и умения за общуване, четат приказки и организират работилница по грънчарство

Опознаване и работа с цветни материали и игри по метода на Монтесори. Това е темата на първото занимание, което момчетата и момичетата от „Лео клуб” организират в подкрепа на децата със синдром на Даун. Организацията, в която членуват гимназисти от различни пловдивски училища, стартира проект със Сдружението на родителите на деца с генетичната аномалия. Два пъти месечно доброволците се срещат с тези деца в Младежки център Пловдив и им помагат да развият своята фина моторика и говорни умения. Втората им среща била посветена на Баба Марта и всички заедно майсторили Пижо и Пенда от бял и червен тюл. За следващите занимания младите лъвове ще се включат активно в посещението на работилничката по грънчарство в село Маноле.

„Главната идея на този проект е да покажем на обществото колко прекрасни са децата с Даун, които не трябва да бъдат отхвърляни, защото са различни. Както е в цял свят, така и у нас те трябва да получават шанс да водят нормален живот. В Турция има хотели, където целият персонал е с Даун и това е начинът им да се издържат. В България за съжаление не е така. Ние искаме да променим тази нагласа и да направим една крачка напред за развитието на държавата ни и на тези прекрасни деца”, коментира президентът на „Лео клуб” Илина Грозева, която е ученичка в Професионалната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Доброволци и деца работят заедно в приятна обстановка, която наподобява училищната среда. Чрез различни игри се работи за подобряване на езиковите и комуникационни умения.

На всеки 700 новородени деца, едно е със Синдрома. Годишно в България се раждат около 100 деца с генетичната аномалия.