Младите лаборанти правиха демонстрации край фонтаните пред Общината.

В навечерието на Великден пловдивчани научиха как могат да проверят продуктите в домашни условия от лабораторията на открито на ПГ по хранителна техника и технологии

Младите лаборанти правиха демонстрации край фонтаните до Общината.

Демонстрация на открито на лабораторен метод за изследване на изкуствени примеси в меда, млякото и натуралния сок направиха в навечерието на Великден ученици от Професионалнана гимназия по хранителна техника и технологии. Ентусиастите бяха разположили импровизираната лаборатория край фонтаните до Общината. В една от колбите Виктория Иванова от специалност „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки” добави към мед от магазинната мрежа натриева основа и меден сулфат,  а към другата – захароза. След нагряване със спиртна лампа медът, в който има добавена захар, се оцвети в керемидено червено, а чистите проби – в синьо.

Възпитаниците на гимназията могат с химически опити да разобличат и производители, които ползват консерванти или пък нишесте в млякото и сиренето. Те обаче категорично отказаха да назоват фирмите, чиито продукти бяха избрали за демонстрациите.

Наличие на синтетични оцветители установи при опита си с натурален сок Лъчезар Колев. 11-класникът беше радостен, че минувачите живо се интересуват как могат да проверят продуктите в домашни условия. Виктория Иванова обясняваше на любопитните, че проверката никак не е сложна и поясни какво е нужно да си купят, за да проверят каква храна консумират.