Международният камерен хор „ТЮРКСОЙ“ обединява певци от водещите консерватории на тюрските републики

Талантливи млади изпълнители от шест държави ще се качат на сцената на Римския стадион в Пловдив на 18 юли. Концертът на международния камерен младежки хор „ТЮРКСОЙ“, който обединява певци от водещите консерватории на тюркските републики, се организира от посолството на Република Турция у нас.

В рамките на юлското си турне хорът ще гастролира в Турция, България, Сърбия, Черна гора, Хърватия и Португалия. Във формацията участват 35 изпълнители от Азербайджан, Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Турция и Татарстан.  През последната година те са участвали на Европейския хоров конкурс в Германия, където завоюват  три златни медала, както и на Фестивала в Байройт, Германия.

Начело на хора са диригентът на Казахската филхармония Гулмира Куттибадамова и народната артистка на Азербайджан, диригент на полифоничния радио хор на Турското радио и телевизия – Елнара Керимова.

„Създадохме Младежкия камерен хор през 2015 година, за да обмяме репертoар, диригенти, музиканти и да популяризираме тюркската музика на света“, казва генералният секретар на „ТЮРКСОЙ“ Дюсейн Касеинов, който е бивш министър на културата на Казахстан. Хорът е част от Международната организация за тюркска култура, която работи за установявайки приятелски отношения между тюркскоезичните народи и държави, за проучване, развитие и опазване на езика, историята, изкуството и традициите. Организацията обединява 14 тюркскоезични държави и общности. ТЮРКСОЙ която се дефинира като ЮНЕСКО на тюркския свят е в сътрудничество с ООН, ЮНЕСКО, Европейски съвет,  Ислямската организация за образование, наука и култура – ИСЕСКО, Международна фондация за хуманитарно сътрудничество.