Николай Николов от Националната търговска гимназия зае първо място на състезанието, организирано от Икономическия университет-Варна

Първият младежки омбудсман на Пловдив спечели първо място в Националната ученическа олимпиада по икономика, която се организира традиционно от Икономическия университет – Варна. Зрелостникът Николай Николов завоюва приза със сто процента успеваемост, което е рекорден резултат. Абитуриентът от 12 г клас учи в специалност „Оперативно счетоводство”.

Участниците в олимпиадата преминават през различни етапи на състезанието, включващи тестови въпроси, решаването на комплексни задачи с различен брой подусловия и др. Оценяването се извършва анонимно от комисия от университетски преподаватели, като всеки участник разполага с индивидуален код, на базата на който се извършва дешифриране на резултатите. Всяка работа се проверява най-малко от двама преподаватели, които поставят своята оценка в точки по отделни елементи.

Над 450 средношколци от цялата страна взеха участие в 15-те секции на олимпиадата. Резултатите се признават за оценка при участие в кандидатстудентския прием. В Икономически университет – Варна продължава тенденцията за увеличаване дела на студентите, приети с национални олимпиади, които съставляват почти 12%.

Преди седмица, когато беше избран за младежки омбудсман, Николай заяви пред „Уча в Пловдив”, че остава да учи в България, и то в икономическа специалност. А след завършване на бакалавърската си степен смята да запише магистратура по политология.

През април тази година той беше избран за „Мистър ТФ фест” на панаира на тренировъчните фирми, където участва с учебна компания „Парадайс”. Абитуриентът бе и част от отбора, който спечели националното състезание за най-добра бизнес идея на МОН. Екипът, съставен от ученици от различни гимназии в страната, презентира еко прибори от смола, които могат да заменят изцяло пластмасовите, да се използват за многократна употреба и да се разграждат в природата.