„Убеден съм, че можеш да успееш в България“, казва 12-класникът от Търговската гимназия Николай Николов

Зрелостникът от Националната търговска гимназия Николай Николов стана първият младежки омбудсман на Пловдив. 12-класникът от специалност „Оперативно счетоводство” спечели конкурса за обществен защитник през ноември миналата година. Мандатът му приключва в края на юни, но отчетите за свършено ще прави, след като приключат матурите и изпитите за професионална квалификация. На онлайн изпращането на випуска директорът на гимназията Славейка Иванова отличи Николай за изключителната му активност и издигане авторитета на училището. Преди да стане младежки омбудсман, той бе начело на Ученическия съвет, заедно с това е и младши посланик на Европейския парламент. През тази година амбициозният младеж се класира за националния кръг на две олимпиади – по български език и по гражданско образование. Освен това зае първо място на олимпиадата по икономика, организирана от Варненския икономически университет.

 

– Николай, гимназията ви организира емоционално изпращане в мрежата с видео обръщения на всеки от класните ръководители, преподавателят по български език Станимира Димитрова даже посвети поема на випуска. Съжаляваш ли, че пропускате абитуриентските балове? Поне на този етап.

– Категоричен съм, че балът в никакъв случай не е най-важното, когато завършваме. Това е нещо, което с годините е придобило съвсем другии змерения, дори показност. Абсолютно съм “за” това да празнуваме, но не да изпадаме в крайности и суетност. Същността на завършването ни е по-скоро изпращането, което имаме в училищата, емоцията, която изживяваме, виждайки се със съученици и учители за последен път в двора – това е много по-ценен и стойностен спомен, който завинаги ще остане в съзнанието ни. Надявам се да се случи при раздаването на дипломите в края на юни.

– Готвиш ли се за кандидатстудентски изпити и матури, къде смяташ да продължиш образованието си, след като имаш сериозни постижения през изминалата година?

– Годините, в които бях ученик, затвърдиха напълно идеята, че качественото образование, към което се стремим всички, е факт и в България. ОУ “Яне Сандански”, където съм учил до 7 клас, и Националната търговска гимназия са категоричен пример за това. Те ми дадоха възможност да реализирам идеите си, да се разгърна като личност и да вървя смело напред. С учители, които са истински професионалисти, призвани да бъдат част от образователната система. Много важна част са трудът и усилията, които всеки един от нас полага, желанието и мотивацията, с които навлизаме във всяко предизвикателство по пътя на знанието. Въпреки критиките към висшето образование в България, от доста време аз съм категоричен в избора си, че ще продължа тук. Както получих стабилна основа в основното и средното си образование, така съм убеден, че ще стане и във висшето. Спрял съм се на Пловдивския университет, но все още се колебая за специалонстта – със сигурност ще е във факултета по икономически и социални науки. Качествено образование и успешна реализация в България има и ще има – всичко зависи от нашата мотивация и борбеност. Не считам за правилно само да говорим за недостатъци, проблеми, а в същото време да не правим нищо за решаването им. Да, факт е, че образователната система има своите несъвършенства, точно заради това избирам да уча тук. Искам да проследя какви са недостатъците във висшето образование и, доколкото е възможно, след това да променя нещо. Само по този начин бихме допринесли максимално за развитието на най-важната сфера, от която зависи не само настоящето, но и бъдещето на държавата ни – образованието.

– През юни приключва мандатът ти като младежки омбудсман. Какво си щастлив, че успя да направиш в ролята си на обществен посредник и за какво не ти стигна времето, предвид и въвеждането на извънредното положение?

– Доволен съм от мандата си, въпреки трудностите, изпитанията и невъзможността за провеждането на много инициативи и събития, които бяхме планували за месеците март-май. Като значителен успех отчитам създаването на централен ученически съвет, обединяващ ученическите съвети на пловдивските гимназии. От две проведени заседания, ако мога така да ги нарека, осъзнах каква енергия, ентусиазъм и младежка активност има в нашия град и нашите училища. Работихме по създаването и успешното функциониране на ученическите съвети в отделни училища. Много важно е и след мен е да продължи работата по тази идея, а именно функционираща младежка структура, която обединява представителите на пловдивските гимназии, които търсят начини за справяне с проблемите и намират подкрепа в личността на обществения посредник. Въпреки че едва половината от пловдивските училища са част от тази общност, вярвам, че с всяка изминала година тя ще се увеличава. Работата ни по редица сигнали от младежи също беше много важна част от мандата – комуникацията, която осъществявахме с тях и с редица държавни и общински институции, срещите, които провеждахме, и най-важното – правата на младите, които защитавахме. Горд съм, че се обединихме около идеята да работим заедно, затова и резултатите от работата ни са значителни. Това, към което главно се стремях през мандата, бе да информирам младите за съществуването на институцията “Младежки омбудсман” и вярвам, че успях. Убеден съм, че нашите наследници ще продължат тази идея и ще я надграждат.