Световноизвестният пианист Галина Врачева  оглави сдружение „Франк Мартен плейърс”, което ще обучава музикални таланти

fc74780df01c35277dbcb0f2865c4d51

Галина Врачева е концертиращ пианист-виртуоз, композитор, преподавател и импровизатор на класическа музика. Световноизвестният пианист е единственият импровизатор на класика на сцена без повторение. Завършила е Пловдивското музикално училище,  след което продължава образованието си в София, Москва и Мюнхен. Като професор по пиано Галина Врачева е преподавала в консерваториите в Амстердам , Мюнхен, Манхайм, Хайделберг, Киев. Дава ежегодни майсторски класове по пиано и импровизация във Вила Марто в Лихтенберг. От октомври 2014 г. преподава в Консерваторията в Лугано “Концертна импровизация”. Пловдивчанката е в основата на мащабен международен проект за юношески оркестър, който се осъществява от  няколко швейцарски фондации и Музикалното училище под тепетата. Оркестър „Франк Мартен плейърс” бе сформиран през септември след сериозна селекция, а по Коледа направи дебютен концерт в културен център „Тракарт”. Разговаряме с Галина Врачева навръх 8 март, когато тя реализира уникален импровизаторски проект по Радио Пловдив и композира музика в ефир по желание на слушателите. 

 Г-жо Врачева, една от важните задачи при идването ви в Пловдив бе регистрацията на Сдружение „Франк Мартен плейърс”.

–  Да, вече мога да се похваля, че от няколко дни сдружението е факт. Неговата основна цел е отглеждането и възпитанието на млади музиканти, които да концертират у нас и в чужбина, да участват в майсторски класове със световноизвестни диригенти и педагози и така да им бъде създадено истинско професионално самочувствие. Музикалното училище в Пловдив е изворът на нашите таланти. Моята мечта е този оркестър да стане брошка на града. Имам амбицията през 2019 година „Франк Мартен плейърс” да участва в общ проект с оркестър от най-високо ниво. Това означава, че дотогава трябва да сме вдигнали летвата много високо.

–  Как върви обучението на момчетата и момичетата, които лично вие и наследниците на композитора Франк Мартен подбирахте?

–  Децата се трудят усърдно и се готвят за сериозни концерти, директни предавания, вече правиха и записи. Стремят се към нови изяви и свобода в тези изяви. Смятам, че участието им в оркестъра е привилегия за тях и ще им отвори много посоки за развитие.

 

Младежкият оркестър направи своя дебют на Коледа в "Тракарт", а сега готви голям концерт за 24 май.
Младежкият оркестър направи своя дебют на Коледа в “Тракарт”, а сега готви голям концерт за 24 май.

 

–  Какво е различното в тяхната подготовка и какво ще ги отличава от другите подобни младежки оркестри?

–  Оркестърът се стреми към естествена перфектност така, че всеки концерт да може да бъде записан на компактдиск. Другият музикален стремеж е да свирят без диригент –  това е доста сложно и изисква допълнително обучение.  Целта е по време на концертите да имат виртуозно сценично поведение. Това е част от музикалния бизнес. Смятам, че ще се подготвят толкова добре, че концерти им могат да бъдат предавани директно по радиото. Първия опит ще направим на 23 май, когато готвим голяма проява в Дома на културата, посветена на българските учители. 24 май има равностойни права са бъде национален празник, затова ще поканим всички учители да присъстват.  Участниците излизат като солисти – ще свирят Хайдн, Хендел, програма от 20 век, забавни пиеси. Целта на леката класика е да донесе радост в сърцето на публиката и да развие виртуозното майсторство на оркестрантите.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.