Участниците в Международния фолклорен фестивал ще дефилират по Главната от днес до 3 август, концертите са от 20 часа на Античния театър

Представителни фолклорни състави от десет държави – България, Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия, се включват в 24-то издание на Международния фолклорен фестивал, който се открива днес в Пловдив. Всяка вечер от 17.30 часа съставите ще дефилират от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на площад „Стефан Стамболов”, където ще изнасят кратки концерти. Програмата им продължава с вечерни представяния на Античния театър от 20 ч. Входът е свободен.

Участниците тази година са основно студенти.

Грузия се представя с Държавния младежки хореографски ансамбъл “Коруми”. Трупата е съставена от 35 момичета и 45 момчета, а репертоарът включва неостаряващи образци на грузинската фолклорна хореография, сред които прочутите танци “Маисури картули”, “Самая”, “Нарнари уимен”.

Професионален танцов ансамбъл „Комунита тари радха сариша“ представя Индонезия. В състава му влизат 100 танцьори – студенти от Факултета по социални и политически науки, които споделят общата си любов към танцовото изкуство. Изпълняват автентични и модерни танци, както и традиционна индонезийска музика.

Украйна участва с Ансамбъл за песни и танци „Черемош“ на Лвовски национален университет „Иван Франко“. В хора, танцовия състав и оркестрова група влизат студенти от различните факултети. В продължение на повече от 50 години “Черемош” е визитната картичка на университета.

Танцов състав „Палоина“, който изпълнява музика, песни и танци от различни географски региони, представя Холандия.

От Македония пристига фолклорна група “Китка”, която развива своята дейност в Драчево – крайградска зона на столицата Скопие. Със своя богат репертоар и 50-годишна история, групата успява да се наложи сред най-известните фолклорни ансамбли на република Македония.

Чешкия флаг ще развее фолклорна трупа „Гаудеамус“. В годините от основаването си в Икономическия университет през 1949 г. до днес, през школата са преминали повече от 1000 членове. През 1989 г. „Гаудеамус“ се фокусира изцяло върху народната музика от района на историческата област Бохемия. Всички членове на ансамбъла, около 40 певци и танцьори, са настоящи студенти или бивши възпитаници на различни висши учебни заведения в Прага. Разнообразният инструментален състав включва цигулка, кларинет, флейта, гайда.  „Гаудеамус“ създава представленията си, използвайки разнообразни режисьорски и сценографски решения.

Съставът „Дансериен Бро Клегерег“ представя музиката и танците на популярната френска област Бретан. Ансамбълът се състои от 75 възрастни танцьори, 40 деца между 4 и 15-годишна възраст, 40 музиканти и 13 стажанти.

Мексико пристига в града под тепетата с ансамбъл „Бале фолклорико цонт’eмок де хорхе еското“, чиято мисия е да съхранява оригиналния мексиканския фолклор – един от най-богатите в света. Първоначално съставът е създаден, за да подпомага обучението на бъдещите учители в мексиканската образователна система, давайки им подходяща фолклорна подготовка. Участниците са студенти, които представят националното танцово и музикално изкуство на Мексико в различни региони на страната и в чужбина.

Академичен фолклорен състав „Студент“ е един от най-големите в Словения. Основан е през 1964 г. като част от културната асоциация „Студент“, с което се поставя началото на културната дейност на студентите от град Марибор – втория по големина в страната. Те се представят с артистична програма, която съчетава фолклор и съвременен танц.

Домакин на фестивала е Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ. 12 певици изпълняват автентичен фолклор от всички региони на България. Музикантите свирят на кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан, допълнени от контрабас. Танцовият състав включва 20 танцьори, завършили специалност ”Българска народна хореография”.