Критичното мислене е решаващо, отбеляза координаторът на Центъра за безопасен интернет Георги Апостолов и добави, че вече 60 на сто от децата под 7 години са в нета

Правото на правдива информация и комуникация, разпознаване на фалшиви новини, защита от посегателства, кражба и зпоупотреби на съдържание и снимки в дигиталната среда. Нови знания и умения по актуалната тема придобиха след интерактивно обучение младежите от БМЧК Пловдив.

То се проведе в рамките на националната кампания “Дни на медийната грамотност”, която популяризира нуждата от въвеждане на дигитална грамотност в образованието.  Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите заложби в дигитално-медийния свят. Кампанията се организира от Коалиция за медийна грамотност, част от която е и образователен портал „Уча в Пловдив”.

„За да упражни правото си обаче, всеки човек трябва да има уменията да разпознае истинското от фалшивото, затова критичното мислене е изключително важно“, обърна се към доброволците от червенокръстката организация – ученици и студенти от пловдивски учебни заведения, Георги Апостолов.

Според последното проучване на Центъра за безопасен интернет 97% от българските деца използват глобалната мрежа. Почти всички сърфират из виртуалното пространство всеки ден. 40% от тях пък имат публични профили във Facebook. Най-застрашени от капаните, които мрежата крие, са момчетата и момичетата на възраст между 8 и 14 години. Неслучайно 76% от четвъртокласниците са блокирали поне веднъж някого в интернет.

За да задържи участниците в обучението активни през цялото време, Георги Апостолов заложи на викторината. Разделени на три отбора, младежите трябваше да отговарят на въпроси, свързани със самоличността в нета, кражбата на профил, защита на лични данни. Не бяха подминати актуални теми като провокативните снимки, обидните, злобни и унизителни постинги и коментари, които могат да доведат до онлайн-тормоз, капаните на педофилите. И, разбира се, легендата за несъществуващата онлайн игра „Син кит“, както и предизвикателството „Момо“, което отново предизвика смут през изминалата седмица.

„За потребителите под 18 години Фейсбук има специални защити, които отпадат, ако непълнолетен се регистрира и той е над тази възраст. Родителите трябва да са по-отговорни, а доста често те са тези, които им помагат да си направят регистрация“, каза Георги Апостолов и цитира данни, че 60 на сто от децата под 7 години също са в нета. Според него по-добрият вариант  е не да забраняваме, а да насочваме децата да използват правилно интернет.

Апостолов обърна внимание на младежите, че могат да се защититят от опасни линкове през фалшиви лични съобщения или постинги на приятели, като си инсталират добавката Web of Trust, налична безплатно за всички видове браузъри. А когато се натъкнат на нередност или опасност, да потърсят консултация на safenet.bg или на горещия телефон 124 123.