konferencia2-1280

Как неформалното образование може да бъде инструмент за натрупване на знания и компетенции, които да помагат на младите хора да се реализират по-успешно на трудовия пазар. Това дебатираха днес младежи от цялата страна на национална конференция, организирана от Младежки информационно-консултантски център и Националния алианс за работа с доброволци.  На форума в залата на Общинския съвет, присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, кметът на район “Централен” Георги Титюков, представители на бизнеса, НПО, директори на училища.

Титюков даде примери за добрите резултати, които вече са факт от съвместната дейност между общината и НАРД. Това са социалната оранжерия и шивашкото ателие за обучение на млади хора от уязвими групи и в неравностойно положение, които се реализират в Комлекса за социални услуги „Свети Георги”.

konferencia3-1280

По време на конференцията бе дискутирано как неформалното обучение може да бъде полезно, какви умения могат да бъдат натрупани, какви са очакванията на младите хора и каква е гледната точка на  училищата. Своята теза защити и бизнесът в лицето на Георги Стоев от “Индъстри Уоч”.

Конференцията ще излезе със становище с препоръки към властите за засилване на връзката между неформалното образование,  самостоятелно учене и професионалната реализацията.