Михаил Неделчев в Руската: Литературата не е скука, а купон

Яворов е трагическият поет на България, каза литературният критик на премиерата на новата си книга пред ученици от ЕГ „Иван Вазов”

DSCF1927

„Литературата не е нещо скучно, тя е купон, веселба, артистична дейност. Убеден съм, че така ви я преподават. Макар че понякога като четете критика може да останете с впечатление, че намръщен чичо пише скучни работи. Но не е така. Литературата ни прави безсмъртни. Благодарение на нея живеем в много светове”.

Така литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев се опита да запали интереса на гимназистите от ЕГ „Иван Вазов” към българските автори. Днес той гостува в училището по повод издаването на новата му книга „Яворов. Сюжетите на последните години“. Своеобразната премиера на изданието с новонаписани интерпретации и драматически разкази, събра изкушените от литературата младежи. Фокусът на автора е върху единствената поетическа книга „Подир сенките на облаците“, трагическия финал на любовта към Мина и представянето на този интимен сюжет във философско-поетическия дневник и стихотворението „Невинност свята, орхидея“, за битието в смъртта с Лора.

„Яворов е трагическият поет на България”, каза критикът и припомни теорията си за трите социални роли на автора на „Две хубави очи” – на млад социалист, като най-близкия приятел на Гоце Делчев и елитарното му присъствие в рамките на кръга „Мисъл”. Повече от 40 години проф. Михаил Неделчев изследва Яворов и говори за него не просто като за поет, а го определя като национален герой. Той се обявява твърдо против теорията, че публичността убива поета символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска организация. Според него след смъртта на Лора Яворов не е могъл да не посегне на себе си, а решението му не е израз на слабост, а на сила. Защото е наследник на Гоце Делчев, а пистолета и отровата получава от Тодор Александров. Неслучайно пожелал да бъде погребан с четническа униформа.

Преподаватели поискаха да узнаят мнението на литературния критик дали Яворов е страдал от Ботев комплекс. Неделчев категорично заяви, че Яворов е искал да стане втори Ботев. Затова 30 години след смъртта на автора на „Хаджи Димитър” живее като него.

На въпрос кога влиза в учебните програми, критикът уточни, че това става, когато министър на образованието е Стоян Омарчевски.

Речовитият критик разказа любопитни истории от биографията на Яворов и любимеца си Димчо Дебелянов, като се опита да убеди учениците, че поетът е този, който ни дава нови очи за света. Затова искрено пожела успех на тези, които изберат да се доказват на литературното поприще.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *