Яворов е трагическият поет на България, каза литературният критик на премиерата на новата си книга пред ученици от ЕГ „Иван Вазов”

DSCF1927

„Литературата не е нещо скучно, тя е купон, веселба, артистична дейност. Убеден съм, че така ви я преподават. Макар че понякога като четете критика може да останете с впечатление, че намръщен чичо пише скучни работи. Но не е така. Литературата ни прави безсмъртни. Благодарение на нея живеем в много светове”.

Така литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев се опита да запали интереса на гимназистите от ЕГ „Иван Вазов” към българските автори. Днес той гостува в училището по повод издаването на новата му книга „Яворов. Сюжетите на последните години“. Своеобразната премиера на изданието с новонаписани интерпретации и драматически разкази, събра изкушените от литературата младежи. Фокусът на автора е върху единствената поетическа книга „Подир сенките на облаците“, трагическия финал на любовта към Мина и представянето на този интимен сюжет във философско-поетическия дневник и стихотворението „Невинност свята, орхидея“, за битието в смъртта с Лора.

„Яворов е трагическият поет на България”, каза критикът и припомни теорията си за трите социални роли на автора на „Две хубави очи” – на млад социалист, като най-близкия приятел на Гоце Делчев и елитарното му присъствие в рамките на кръга „Мисъл”. Повече от 40 години проф. Михаил Неделчев изследва Яворов и говори за него не просто като за поет, а го определя като национален герой. Той се обявява твърдо против теорията, че публичността убива поета символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска организация. Според него след смъртта на Лора Яворов не е могъл да не посегне на себе си, а решението му не е израз на слабост, а на сила. Защото е наследник на Гоце Делчев, а пистолета и отровата получава от Тодор Александров. Неслучайно пожелал да бъде погребан с четническа униформа.

Преподаватели поискаха да узнаят мнението на литературния критик дали Яворов е страдал от Ботев комплекс. Неделчев категорично заяви, че Яворов е искал да стане втори Ботев. Затова 30 години след смъртта на автора на „Хаджи Димитър” живее като него.

На въпрос кога влиза в учебните програми, критикът уточни, че това става, когато министър на образованието е Стоян Омарчевски.

Речовитият критик разказа любопитни истории от биографията на Яворов и любимеца си Димчо Дебелянов, като се опита да убеди учениците, че поетът е този, който ни дава нови очи за света. Затова искрено пожела успех на тези, които изберат да се доказват на литературното поприще.