Десетки пловдивчани се присъединиха към шествието на пловдивските училища за 24 май, 1200 балона с цветовете на трибагреника полетяха от Централния площад

Разум и премъдрост за всички учащи. Това пожела днес пловдивският митрополит Николай на тържеството край паметника на Кирил и Методий на площад „11 май”, като преди това отслужи празнична литургия. По традиция с церемония пред Хуманитарната гимназия, носеща името на светите братя, бе дадено началото на празника за Деня на славянската писменост и култура.

„Отново сме изправени пред сияещите в святост образи на светите равноапостоли. Бог не ни остави да живеем в мрака на невежеството, на заблудата, а ни даде светлината на богопознанието, на православната вяра. Тя е оная светлина, онзи несъкрушим фундамент и основа, на който се съгради българската култура. Поздравявам всички учители, които са посветили себе си на божественото призвание да бъдат сеячи на семената на словото божие, на доброто. Затова измислиха българската азбука светите първоучители – за да познае нашият народ истинския бог. Знайте и учете!”, обърна се владиката към просветната гилдия и присъстващите на церемонията официални лица, сред които бяха областният управител Здравко Димитров, председателят на ОбС Савина Петкова, зам.-кметове и районни кметове, депутати. Цветя пред монумента на равноапостолите положи и евродепутатът Николай Бареков, кадър на Хуманитарната гимназия, който застана в челните редици на шествието.

След поздравителното слово на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова, традиционното шествие, начело с иконата на славянските първоучители,  мажоретен състав при СУ “Св. св. Кирил и Методий”, Духов оркестър – Пловдив и икононосците на Хуманитарната гимназия, пое по Главната улица.

Десетки хиляди пловдивчани се присъединиха към  облечените в униформи ученици, които носеха транспаранти с логото на своето училище. Заедно под знамената на училищата от шестте района на града се събраха бивши и настоящи възпитаници, преподаватели, увличайки малки и големи по пътя си до площад “Централен”. Там, под звуците на химна “Върви, народе възродени”, в небето излетяха 1200 балона в бяло, зелено и червено.

В празничния концерт се включват  Биг бенд – Пловдив, „Арт войс център”, щатен танцов състав към АМТИИ , Академичен смесен хор “Гаудеамус”, Китарен ансамбъл “Академика”, трио “Сопрано”, квартет „Интро”.