SONY DSC

Музеят на авиацията в Крумово ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април с изложба, презентация за българския принос в овладяването на Космоса и образователна игра за деца.

Посетителите ще имат възможността да разгледат специално подготвената изложба „Пътят към звездите“, посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов на борда на кораба „Союз-33″. Изложбата представя участието на България в програмата „Интеркосмос“, в рамките на която страната ни става шестата държава, изпратила свой космонавт и третата, произвела космически храни. Посетителите ще научат подробности за изследователската програма на полета и за възникналите проблеми, отменили планираното скачване с орбиталния комплекс „Солют-6“, и наложили предсрочното връщане на кораба на Земята.

Музеят ще представи презентация за българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Тя ще разкаже каква апаратура е летяла в Космоса, кога и защо българските учени проучват йоносферата – наелектризираният под влиянието на слънчевите лъчи слой от атмосферната обвивка на Земята, от който до голяма степен зависи животът на нашата планета, както и много интересни факти за полета на космонавта Александър Александров.

През целия ден най-малките посетители ще се забавляват с образователна игра „Мисия Марс“, която ще предизвика състезателния дух на децата и ще ги запознае с любопитни факти за планетата Марс. Играта е създадена и дарена на музея от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.

Музеят на авиацията разполага с външна и вътрешна експозиция. Те включват немски водосамолет, реактивни самолети, били на въоръжение в България, пътнически самолети, вертолети, радиолокационни станции, ракетни установки, авиационни двигатели, тренажор за катапултиране, униформи, отличия, макети и още много колекции, свързани с авиацията и космонавтиката.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.