Индивидуален подход към различните образователни институции и адаптиране на учебните програми към интересите на учениците. Това бяха част от акцентите в срещата на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с учителите от СУ “Найден Геров”. Днес той посети изненадващо училището в квартал „Столипиново“, за да се срещне и разговоря с учители и ученици преподавателите и да чуе проблемите им.

“Избрах да дойда тук без да уведомявам никого предварително, за да имаме максимално честен и открит разговор. Защото вашето училище не трябва да се превръща в пример за порицание, а за началото на истинска промяна в системата за обхват”, каза министърът. И увери учителите, че могат да разчитат на всякаква подкрепа, но е важно да се елиминира формализмът и да се предприемат по-сериозни мерки за задържане на децата в училище.

Учителите обясниха, че много от учениците срещат трудности с българския език и е добре да имат възможност да адаптират учебните програми към техните нужди. Те проявяват и интереси към спорта и творчеството, но материалната база не е достатъчно добре развита, споделиха още педагозите. И дадоха пример – една от възпитаничките днес е дипломиран учител, няколко деца свирят на пиано, а училищният футболен отбор е сред най-добрите в областта.

“Проверките, които започнахме в “Найден Геров”, ще продължат във всички училища, защото това е верният път. Заедно с това обаче трябва да променяме и адаптираме системата, за да спрат учителите да се чувстват изоставени в целия процес”, каза проф. Цоков, според когото е добре да се предлагат повече възможности за професионална подготовка и за дуално обучение.

Учителите споделиха, че децата имат интерес към фризьорство, но по административни причини не са успели да разкрият подобна паралелка.

Преди няколко седмици учителите от СУ “Найден Геров” изпратиха отворено писмо до медиите, че се чувстват изоставени и не срещат подкрепа от другите институции по Механизма за обхват и контрол, който цели връщане и задържане на децата в училище. По тази причина днес министър Цоков се отзова на поканата за личен разговор за проблемите, които срещат те в ежедневната си работа.