Стартът на обходите бе даден миналия септември в пловдивския квартал Столипиново и самият министър Красимир Вълчев обиколи три адреса.

Инкогнито и без много шум Красимир Вълчев посети жилища на ученици от квартала, които са извън системата на образованието. Срещна се с родители, учители и медиатори от СУ “Найден Геров” и ДГ “Лилия”

DSCF1687

Министърът на образованието Красимир Вълчев се включи в работата на терен в Столипиново тази сутрин, като се присъедини към екипа, който обхожда адресите на останалите извън училище и детска градина. Инкогнито и без много шум той се озова пред входа на една от крайните панелки в махалата, съпровождан от зам.-министър Деница Сачева, областния управител Здравко Димитров, зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, началника на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова и членове от екипа в район “Източен”, който ще трябва да издирва и връща обратно в клас децата. Полицейски патрул гарантираше сигурността, макар че изобщо не се наложи намесата на униформените. Свидетели на посещението на ВИП делегацията дори не разбраха кой влиза в нея, тъй като се оказаха свикнали учители да ги посещават и да ги убеждават да запишат децата в забавачката или в училище.

В Пловдивска област стартира пилотно платформата “Посещаемо и безопасно училище”, чиято цел е да прибере всички 13 500 отпаднали. По данни на РУО в Пловдив децата извън системата са 7000.

Шест екипа ще работят във всеки от районите на града, като общият брой адреси, които трябва да бъдат посетени, са 4615.

DSCF1689

Първият адрес, на който се озова Вълчев, бе на 11-годишно момиче. От година насам за детето няма яснота къде е. В жилището бе открит бащата и той обясни, че момиченцето е в Hермания с майка си. На входа пред блока министърът разговори второкласнички от ОУ “Димчо Дебелянов”, които го увериха, че могат да четата. Тутакси от багажника на служебния автомобил бяха извадени луксозни издания на български народни приказки. Сестрите Нурсен и Медине Мурад прочетоха заглавието с помощта на зам.-министър Сачева, след което ги получиха като подарък. Третокласничката Пенка също се сдоби с книжка и обеща да я прочете докрай.

Близо 15 минути продължи срещата с дядото на 7-класник, чиито следи се губят от година насам. 72-годишният Шабан Али обясни, че основно той се грижи за момчето, понеже баща му работи в Германия. На въпрос на министъра парите ли са проблем детето да не посещава училище, възрастният мъж заяви, че взима 170 лева пенсията, бащата също пращал средства. Майката на момчето работела, така че семейството съвсем не живеело в мизерия.

21370831_1657500570927258_6320833573777607249_n

“Карам го, ама не иска, какво да направя”, откровено призна Шабан. Първоначално искал да стане пожарникар, но вече и от това се отказал. Вълчев се заинтересува къде е сега детето, а фамилията предположи, че е някъде из махалата. Изкарал 6 клас и заявил, ме повече не иска да ходи на училище. За разлика от него, брат му Сандо ще е 9-класник в Професионалната гимназия по строителство и архитектура, където учи за брокер на недвижими имоти. Наложило се да повтаря една година, тъй като бил при баща си в Германия. Там обаче учил само един месец и се прибрал обратно, тъй като не могъл да се справи с немския.

DSCF1697

В детска градина “Лилия” министър Вълчев се срещна с един от образователните медиатори в квартала Зинаида Карагьозова, облечена с фланелка на “Пловдив 2019”. Момичето е със средно образование, но е познато и с авторитет в квартала. Именно то е връзката между забавачката и семействата. По традиция малчуганите посрещнаха ВИП гостите с хляб и сол, облечени в народни носии. За разговора с майките на хлапетата се наложи министърът да ползва преводач, тъй като те почти не говорят български.

IMG_2096

Учители не пропуснаха да си направят снимка с министър Красимир Вълчев.
Учители не пропуснаха да си направят снимка с министър Красимир Вълчев.