Студенти от новия университет отиват на лекции.
Студенти от новия университет отиват на лекции.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев лансира днес идеята за създаване на Университет на третата възраст (УТВ), който да е не просто образователен, но и научен център. Амбицията е университетът да се превърне в “национален център по геронтология”, а също и да осъществява здравни консултации, културни събития, туризъм, клубна дейност и дори да поддържа дом за възрастни хора. Идеята е споделена в профила на образователния министър във Фейсбук.

Университетът на третата възраст е висше учебно заведение (професионален колеж). Мисията му е да защищава човешкото право на всеки гражданин за допълване или получаване на нови знания, активен живот във всяка възраст, поддържане на добро лично психофизическо състояние, активно участие в обществения живот и предаване на натрупания опит на новите поколения.

Слушател в УТВ може да бъде всеки човек в зряла възраст, който желае да развива нови социални взаимодействия, да участва в живота на обществото със своя труд и опит, да разширява своите умения и да прекарва свободното си време активно, интересно и творчески. Същевременно УТВ приема и студенти за бакалавърско обучение по нова специалност – геронтология, както и студенти от други ВУЗ за практики или научна дейност, за което те получават кредити, пише проф. Танев.

По-късно Танев доразви идеята си пред журналисти в Народното събрание. “Възрастните хора искат да учат компютри, защото чрез тях контактуват със света и със своите познати, кой ще им го даде това нещо”, посочи той. Танев отбеляза, че обучението може да не е само на едно единствено място или в една сграда. Искам да бъдем шампиони в това отношение и съм голям оптимист, каза просветният министър.пТой посочи, че в този “университет” следва да се съберат две групи учащи – възрастни над 50 години и млади, за да се развива голямата научна област геронтология.”Нека да дадем възможност на възрастния човек да получи квалификация, преквалификация след пенсионирането си, за да може да бъде пълноценен гражданин на това общество”, призова министър Танев.