freeimage

 

Министърът на образованието  Тодор Танев е  поискал съдействие от Държавната агенция за национална сигурност. Поканата за проверка е заради  съмнения, че в някои  някои дирекции и агенции към просветното министерство има финансови злоупотреби. Най-съмнителните са ” Център за развитие на човешките ресурси” и  Дружество “Ученически отдих”.

„Има натрупана информация за работата на няколко отдела, дирекции, агенции, включително дружество за туристически отдих – не едно и две места, в които има подозрения за натрупани проблеми, организационни и финансови”, заяви министърът.  Проверката на ДАНС и прокуратурата вече е започнала: „Свързах се с ръководителя на  ДАНС и с представители на прокуратурата и поръчахме независими външни одити, както и одити на нашата собствена дирекция. Никой не е нарочен, никой не е обвинен. Но сме длъжни да проверим натрупаните сигнали, които не са малко”, поясни Тодор Танев.

Днес в Министерството на образованието беше представена Единната електронна съобщителна мрежа в  сферата на образованието, разработена съвместно с транспортното министерство. През тази година към системата ще бъдат добавени университети в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен, като целта на МОН е в следващите 3 години да успее да включи всички институции от системата на образованието в една единна електронна мрежа.